– Vi er forferdet over dette angrepet og fordømmer det på det sterkeste. Nok en sommer har det skjedd at uskyldige mennesker blir rammet av slikt angrep i Norge. Det er trist, og våre tanker går til de etterlatte og berørte.
Det sier Islamsk Råds leder Abdirahman Diriye til Avisa Oslo. Han uttaler seg om lørdagens terrorangrep der to mennesker ble drept og 21 skadd da Zaniar Matapour (42) skjøt mot mennesker ved utestedene Per på hjørnet og London i Oslo sentrum.
Politiet etterforsker angrepet som en ekstrem islamistisk terrorhandling. Matapour har vært kjent for PST siden 2015 i forbindelse med at han skal ha blitt radikalisert.
Angrepet har forferdet mange norske muslimer. Muslimsk Dialognettverk, en paraplyorganisasjon for 31 moskeer har over 30.000 medlemmer, har gått ut med en melding følgende melding på sine Facebook-sider:
«Vi er sjokkerte og rystet over det grufulle angrepet mot liv og helse som fant sted i natt. Våre tanker går til ofrene og deres pårørende. Ingen skal oppleve å bli utsatt for vold. Et angrep mot én er et angrep mot alle».
Også Islamsk Råd har omtalt angrepet som forferdelig i et Facebook-innlegg. Styreleder Diriye advarer mot å koble angrepet mot muslimer som gruppe.
– Jeg tror dessverre at dette vil ha ringvirkninger. Det er veldig viktig å ikke koble dette mot muslimer. Det er fare for at islamofobien, som er i samfunnet fra før, vokser og i verste fall at det kan føre til hevnaksjoner, sier Islamsk Råds leder.
Zaniar Matapour (42) er siktet for terror og drap
Ber folk være åpne for andre årsaker
I rettsdokumenter fremkommer det at den nå terrorsiktede Zaniar Matapour er tidligere straffedømt. Hans mor har tidligere forklart at Matapour har diagnosen paranoid schizofreni. Med dette som bakteppe sier Islamsk Råds leder følgende:
– Vi må være varsomme med å være helt sikre på at vi ser alle andre årsaker, ikke bare det religiøse. I denne saken har det tidlig kommet fram at vedkommende har vært syk og hatt en kriminell fortid. Det viser tydelig at vedkommende har hatt sine problemer tidligere og at det kan være systemsvikt, som det er i flere av disse sakene.
– Dessverre er de mye islamhets fra før i samfunnet. Vi håper mediene og PST er sitt ansvar bevisst og ikke kobler slikt mot religion, tilføyer Diriye.
– Har dere fått meldinger om noen ubehagelige hendelser etter hendelsen?
– Ikke av noe stort omfang. Det er noen som har meldt fra om trakassering, men det kan også være av den vanlige sorten. Det er vanskelig å si om denne hendelsen kan være konkret årsak til det, svarer Dirye.

Likestillingsministeren: – I natt ble regnbuen farget svart.
Frykter mer hat
Yasir Ahmed er styreleder for organisasjonen Likestilling, Inkludering og Nettverk (LIN) – en interessepolitisk ressursorganisasjon for flerkulturelle minoriteter i Norge.
Da Avisa Oslo kontakter ham, understreker han at LIN ønsker at alle skal få praktisere sin legning, religion og å leve på den måten de ønsker. Samtidig deler Ahmed frykten for at skytingen natt til lørdag skal føre til mer hat mot muslimer.
– Å koble dette til en spesifikk gruppe mennesker vil skape et mer polarisert samfunn og mer avstand mellom folk, sier Ahmed, og fortsetter:
– Jeg forstår selvfølgelig at PST etterforsker dette som islamistisk terror, men dette har ikke noe med milliardene av fredelige muslimer å gjøre. Dette er en enkeltperson og en enkeltmann som ikke har respekt for at folk er forskjellige. Det er feil å legge skylden på en religion eller en etnisitet for slike handlinger.
Viser til kongens ord
Yasir Ahmed har tidligere vært styremedlem og informasjonsansvarlig for Islamsk Råd. I den rollen jobbet han med politikere og politiet i etterkant av den høyreekstreme Philip Manshaus sitt angrep på en Al-Noor-moskeen i Bærum.
– Vi må huske på at det store flertallet står sammen nå, akkurat som vi gjorde etter moské-angrepet, Kongsberg-tragedien og 22. juli. Står vi samlet, klarer vi å bekjempe de ensomme ulvene, sier Yasir Ahmed, som minner om kong Haralds mye siterte tale fra 2016.
Kongen uttalte blant annet følgende:
«Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og ingenting».
– Har tillit til politiet
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), sier at det er opp til politiet og PST å vurdere hvilke sikkerhetstiltak som eventuelt settes opp for å beskytte muslimer i møtet med økt hat.
– PST har hevet trusselnivået i Norge og det innebærer også at politiet følger opp det med tiltak. Alle politidistriktene har i oppdrag å gjøre vurderinger av om man skal sette inn av eventuelle sikkerhetstiltak.
– Er det noen vurderinger spesifikt å beskytte muslimer som opplever hat og vold?
– Det har vært satt inn ekstra tiltak i forbindelse med denne typen hendelser tidligere. Så må jeg ha tillit til at politiet gjør gode vurderinger av nødvendige tiltak.
Hun fortsetter:
– Det har vært viktig for regjeringen det siste døgnet å forsikre seg om at politiet og PST følger opp denne situasjon og det har jeg tillit til at de gjør. Det er mange ting som er viktig. Det er både å skape trygghet for muslimer og andre trossamfunn. Det er å skape trygghet for det skeive miljøet, hvor mange føler på en uro nå. Det er å skape trygget for mange andre som er ute i helga og koser seg og selvfølgelig preges av dette. Det må skje langs mange spor.
– Vi må stå sammen
Søndag var det sørgegudstjeneste i Oslo domkirke.
Leder i foreningen FRI, Inge Alexander Gjestvang trakk fram viktigheten av samhold i tiden som kommer da han talte til de fremmøtte. Han fortalte at mange i det skeive miljøet kjente på mistenkeliggjøring og frykt. Spesielt blant dem som har minoritetsbakgrunn.
– De kjente på vår felles sorg og fortvilelse, men må i tillegg møte den stygge rasismen og islamofobien som kom og vil fortsette å komme. Derfor må vi stå sammen. Sterke, stolte og synlige. Med alle bakgrunner skulder mot skulder.
– Det er mange som har noe å tjene på å splitte skeive miljøer. De skal ikke få en centimeter, sa han videre.
Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) talte:
– Fra talerstolen i Oslo domkirke vil jeg henvende meg direkte til norske muslimer. Jeg vet at mange av dere kjente det synke i seg da det viste seg at gjerningsmannen tilhører et islamistisk miljø. At mange opplever frykt, og uro. Redde for å bli mistenkeliggjort og ansvarliggjort for en handling som ligger så fjernt fra deres tro og verdier. Vit da dette: Vi står sammen. Vi har ett fellesskap, og vi har ansvaret for fellesskapet sammen.
Barneskrift, kjærlighet og et stadig voksende blomsterhav: Dette er de sterke beskjedene etter skytingen

Refser politiets råd om å stenge Pride Park: – Føles som om terroristen har vunnet
