Gå til sidens hovedinnhold

Ambulansekaprer (33) i retten – viste video der han retter en ladd hagle mot politi- og ambulansefolk

33-åringen roter rundt i en bag – før han trekker opp en avsagd, ladd hagle og peker den mot politifolk og ambulansepersonell. Deretter legger han ut på en vill ferd på Torshov.

Overvåkingsvideoen fra Shell-stasjonen på Rosenhoff ble vist i Oslo tingrett, der rettssaken mot en 33-årig mann startet mandag morgen.

I videoen, som er tatt opp 22. oktober 2019 like etter klokken 12.30, ser man ambulansen kjøre inn fra Trondheimsveien, før den stanser utenfor bensinstasjonen. Like etter kommer mannen gående forbi, bærende på flere bager og iført en skuddsikker vest med påskriften «politi».

Både ambulanse- og politifolkene som kommer til stedet etter en trafikkulykke like i forkant, forsøker å tilnærme seg ham.

33-åringen bøyer seg deretter ned, roter rundt i en bag og trekker opp en hagle som han peker mot de ansatte i nødetatene. De trekker seg unna, før mannen laster bagene inn i ambulansen, setter seg inn på førersiden og forsvinner fra stedet.

Les også

Sakkyndige om ambulansekapreren (33) på Torshov: Frykter nye voldshandlinger

Måtte kaste seg unna

Ferden fortsetter ned Mailundveien og videre inn i en rekke gater på Torshov – med politiet hakk i hæl. I Åsengata må et eldre ektepar kaste seg unna for å unnslippe ambulansen idet 33-åringen kjører opp på fortauet. Like etter kolliderer han med en barnevogn med tvillinger. Moren får akkurat dratt unna vognen, slik at barna slipper unna alvorlige skader.

I videoer som er filmet av vitner på Torshov, ser man ambulansen kjøre i høy fart gjennom gatene mens politifolk løsner flere skudd i et forsøk på å stanse ferden. I Hegermanns gate kolliderer både politibiler og en annen ambulanse inn i kjøretøyet, før de til slutt får stanset 33-åringen i Krebs gate.

Mannen er tiltalt for syv tilfeller av drapsforsøk i forbindelse med kjøringen på Torshov. Som hans forsvarer har varslet før saken startet, nektet 33-åringen straffskyld for denne delen av tiltalen.


I sin innledende kommentar for retten, bemerket forsvareren at frykten de fornærmede opplevde ikke er bestridt, men at det i seg selv ikke er tilstrekkelig for å domfelle mannen for drapsforsøk.

– Det er heller ikke nok for å domfelle at de fornærmede var i reell livsfare, sa advokat Øyvind Bergøy Pedersen og pekte på spørsmålet om forsett.

– Er det slik at han forsettlig forsøke å drepe fornærmede i post I (posten som omhandler drapsforsøk, journ.anm.), eller er det andre omstendigheter som har påvirket eller ligger bak kjøringen. Det vil fra min side ikke bli påstått at politiet har skyld i det som skjedde. Når det er sagt er det helt åpenbart at tiltalte under sin ville ferd på Torshov i oktober i forfjor, ble påvirket av kaoset som etter hvert oppsto, sa Pedersen.

Påtalemyndigheten mener på sin side at 33-åringen kan domfelles for drapsforsøk, selv om det ikke var en bevisst hensikt.

– Han holdt det for mulig at de fornærmede ville bli drept gjennom kjøringen, men velger likevel å gjøre det, sa aktor i saken, statsadvokat Alvar Randa, i sitt innledningsforedrag.

– Ting gikk fort

Politiet løsnet minst 19 skudd i forbindelse med jakten, der ett av dem traff et bakerivindu. Spesialenheten for politisaker har rutinemessig etterforsket skytingen, men henla saken.

Forsvareren mente likevel at deler av politiets håndtering av saken kan få betydning i retten.

– Det er ikke til å stikke under en stil at ting gikk fort – kanskje litt for fort – da politiet skulle kommunisere ut til allmennheten hva som var i ferd med å skje. Det er sterkt beklagelig at politiet omtrent før tiltalte var pågrepet, kommuniserte utad at han hadde til hensikt – i alle fall forsøkte bevisst – å ta liv. Det må retten ta med i vurderingen når de skal høre forklaringen fra vitner, sa Pedersen.

33-åringen erkjente straffskyld for de øvrige delene av tiltalen som ikke omhandlet drapsforsøk. Blant annet er han tiltalt for trusler og grovt ran i forbindelse med kapringen av ambulansen. Nødetatene rykket i utgangspunktet ut til Rosenhoff etter at personbilen som mannen opprinnelig kjørte, traff kanten på en rundkjøring, snurret rundt gjennom en hekk og endte på taket på en gangvei.

Han er også tiltalt for en rekke brudd på veitrafikkloven, som han altså også erkjente skyld for.

– Kjøringen var hasardiøs og lite hensynsfull, for å si det forsiktig, kommenterte Pedersen.

Tre uker i retten

Videre erkjente 33-åringen skyld for besittelse av narkotika den aktuelle dagen, blant annet 46 liter GBL som ble beslaglagt i ambulansen.

33-åringen er også tiltalt for et annet forhold fra 31. august 2019. Da kjørte han en personbil i Uelands gate, til tross for at han var påvirket av narkotika og ikke hadde gyldig førerkort. Også da var han i besittelse av en avsagd, ladd hagle, samt en del narkotika.

I forbindelse med at politiet ransaket boligen hans, ble det tatt beslag i en slåsshanske, en batong, en nødblusspenn, en beholder med CS-gass, en startpistol, en øks, et par håndjern og en skuddsikker vest.

Disse forholdene erkjente han straffskyld for.

Det er satt av tre uker til rettssaken, som etter planen avsluttes 30. april.

Les også

Aktor i ambulansekaprersaken: – Flaks at tvillinger ikke ble drept

Kommentarer til denne saken