Få minutter etter at Nikolai Torgersen la ut et bilde på Instagram av at han ga bort grafiske verk til flere av Oslos uteliggere, var bildene revet vekk av ivrige kjøpere.

Kunstneren har opplevd en eventyrlig suksess det siste året.

Selger for millioner

Sist Torgersen hadde utstilling sto folk i regnet i fem timer for å sikre seg kunsten – og 31-åringen solgte kunst for millionbeløp på minutter.

Denne gangen ble verkene solgt på en helt annen måte. I stedet for å gå gjennom galleriet Fineart, delte Torgersen ut bilder til fire uteliggere og rusmisbrukere. De solgte kunsten på gaten, og pengene gikk uavkortet til dem selv.

– Jeg har enorm respekt og medlidenhet med de som er i vanskelige situasjoner. De som ikke har et sted å bo, og som sliter med rus. Ting jeg selv har slitt med tidligere, forteller han Avisa Oslo.

Det er nemlig bare 16 måneder siden Torgersen selv var hjemløs og slet med rusproblemer.

– Jeg vet hvor mye en hundrelapp er verdt, så når jeg har nok penger vil jeg gjerne dele dem.

Har vært hjemløs

Han har både vært uteligger og hjemløs. Forskjellen er at du som hjemløs iblant kan kræsje på sofaen til venner, bli natten over etter en fest. Er du uteligger bor du ute. Natt som dag.

– I Oslo er det kaldt å sove ute. Selv på sommeren. Da sover man i ti minutter, våkner til, sovner litt igjen.

Høsten 2020 ble han lagt inn på avrusning. Siden den gang har veien bare gått oppover. Men han har ikke glemt hvordan livet på gata er.

– En av tingene som er så vanskelig med å være i den situasjonen, der man står på gaten i timevis og ber om hjelp, er at man føler seg veldig usynlig. Det går titusenvis av mennesker forbi deg som ikke løfter blikket engang, forteller han.

Selv gir han ofte til menneskene han passerer. Slår av en prat, blir litt kjent.

– Selv om jeg har vært der selv, så blir jeg likevel overrasket over hvor vanlige folkene som sitter der er. Det er lærere, fotballtrenere, normale folk som har hatt uflaks i livet og opplevd ting, ting som har ført til at de har endt opp der de er.

Hjelp til en utstrakt hånd

De fire verkene Nikolai ga bort ble solgt for 6000 kroner stykk. Det er mye penger for en som lever på gata.

– Det er mange folk som har massevis av penger, og da syns jeg det er fint om noe av det går til de som trenger det mest. Derfor ga jeg verkene direkte til uteliggere og tiggere, mennesker som strekker ut en hånd, og spør om hjelp, slik at pengene kunne gå uavkortet til dem.

Snudd livet rundt

I dag er livet til Nikolai helt annerledes. Han selger originalarbeider, tegninger, malerier, skulpturer og grafiske verk for millioner. I fjor ble han kåret til årets kunstner av magasinet Subjekt.

Og «solskinnshistorien» om «Emogutt», som er navnet han bruker på Instagram, inspirerer.

– Jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger fra folk, om at det som har hendt meg gir dem håp.

Om han kommer til å gi bort flere verk til Oslos uteliggere er han usikker på. Men målet er uansett å hjelpe de som trenger det.

– Man vet aldri hva som skjer i fremtiden. På lang sikt er jo drømmen å starte et fond eller klare å lage et hjem for rusmisbrukere og bostedsløse mennesker, som kan dra dit og tegne og male for å se om det funker for dem, sånn som det funka for meg.

I august åpner en stor separatutstilling av kunstneren på Fineart.

– Dette er bare starten. Jeg føler ikke jeg har fått vist en tiendedel engang av hva jeg holder på med, så det gleder jeg meg veldig til.

Forventer ville tilstander

Det samme gjør daglig leder på Fineart, Rolf Stavnem. Han har tidligere uttalt til Avisa Oslo at han tror utstillingen blir vilt bra.

– Folk har allerede bedt om kølapper og planlagt at de skal sove utenfor galleriet før det åpner. Vi har også store samlere som har ytret interesse for å kjøpe verk av han når vi kommer dit, sier han.

Stuntet til Torgersen i dag er han full av lovord om, selv om galleriet ikke tjente en krone på kunst de vanligvis selger for høye summer.

– Det var rørende å være med Nikolai i dag, og se hvor mye det betød for folk på gaten å få så mye penger. Det er jo ikke ofte de får 6000 kroner i koppen sin, forteller Stavnem.

– Det sier seg jo selv at å gjøre noen stunt med veldedig tilsnitt er noe vi applauderer. Jeg syns det er kult gjort at Nikolai husker hvor kommer fra, og hvor han selv har vært.

Stavnem har ikke hørt om at noe lignende har blitt gjort før.

– Jeg har aldri hørt om noen som har gjort det samme, og det var helt tilfeldig at jeg fanget det opp. Nikolai selv ønsket ikke noe blest rundt det, og vi har ikke postet noe om det i våre kanaler. Det var superkult gjort av ham, og det applauderer jeg, avslutter Stavnem.

Les også

Eirik har overtatt «bestepappa» Ingstads historiske hus: – Erling Kagge spiste opp en hel bløtkake her for å fete seg opp til ekspedisjon