Samtlige stemmer avgitt fra Oslo i stortingsvalget er nå talt opp. Resultatet er 11 mandater til rødgrønn side, og åtte mandater til borgerlig side. I tillegg ser Venstre ut til å kapre utjevningsmandatet fra Oslo.

Valgdirektoratets nettsider kommer det frem at følgende er resultatet av årets stortingsvalg i Oslo:

  • Høyre: 23,6 prosent – fem mandater
  • Arbeiderpartiet: 23,0 prosent – fire mandater
  • SV: 13,3 prosent – tre mandater
  • Venstre: 10,0 prosent – to mandater*
  • MDG: 8,5 prosent – to mandater
  • Rødt: 8,3 prosent – to mandater
  • Frp: 6,0 prosent – ett mandat
  • Senterpartiet: 3,1 prosent – ingen mandater
  • KrF: 1,8 prosent – ingen mandater

* Ifølge prognosene ligger Venstre an til å kapre Oslos utjevningsmandat, og partiet vil derfor representeres med tre politikere fra Oslo, såfremt dette slår til.

Høyre kapret fem

Ser man kun på oppslutningen, er Høyre valgets vinner i hovedstaden, til tross for at partiet går tilbake fra en oppslutning på 26,4 prosent ved forrige stortingsvalg i 2017.

Det betyr også at partiet sikrer fem mandater fra Oslo, og at Mathilde Tybring-Gjedde (28) får fast plass på Stortinget, der hun de siste fire årene har vært fast møtende vara.

– Det er fantastisk. Det har vært en nervepirrende kveld, men jeg er takknemlig for at jeg får tillit i Oslo i fire år til. Jeg skal jobbe beinhardt for å oppfylle mine kampsaker, sier Tybring-Gjedde til Avisa Oslo.

I hele sin tid som stortingspolitiker har hun vært en del av partiet som leder regjeringen. Nå blir hun imidlertid opposisjonspolitiker – en utfordring hun tar på strak arm.

– Vi er en kjempesterk stortingsgruppe fra Høyre, med mange dyktige representanter. Slaget er tapt i dag, men vi kommer sterkere tilbake om fire år. Vi skal utvikle ny politikk og være tydelig i opposisjon.

SV mest frem

Mest fremgang var det imidlertid SV som fikk. Partiet endte på 13,3 prosent i Oslo, opp fra 9,3 prosent i 2017. Med det sikrer det seg tre mandater: Kari Elisabeth Kaski, Marian Hussein og Andreas Sjalg Unneland.

– Dette er et strålende resultat for SV i Oslo, og viser at folk i Oslo er klare for et politisk skifte. Jeg er særlig stolt over SVs enorme fremgang i Groruddalen og Oslo sør, sier førstekandidat Kaski til AO.

– Nå skal vi jobbe hver dag for at disse stemmene skal bli hørt og få uttelling i politikken.

Også Venstre gjorde et strålende valg i Oslo, og ser ut til å sikre tre mandater, dersom de får utjevningsmandatet. Partiet fikk 10 prosent av stemmene, opp fra 8,4 i 2017.

Skuffende valg for Ap og SV

Arbeiderpartiet vant valget nasjonalt, men i Oslo skulle de nok gjerne gjort det litt skarpere. Partiet faller fra en oppslutning på 28,4 prosent i 2017, til å bli nest største parti i år.

Arbeiderpartiet får også kun fire mandater, som vil si at deres femtekandidat Frode Jacobsen – lederen for Oslo Arbeiderparti – ikke får fast plass på Stortinget.

Valget gikk heller ikke helt slik Senterpartiet hadde håpet, og deres førstekandidat Jan Bøhler – som gikk fra Arbeiderpartiet til Senterpartiet i fjor – kommer ikke til å sitte på Stortinget de neste fire årene. Partiet lå lenge an til å kapre sitt første stortingsmandat siden 1993, men endte med en oppslutning på 3,1 prosent – en økning på ett prosentpoeng fra forrige stortingsvalg.