Gå til sidens hovedinnhold

Aktor ber om ti måneders fengsel for korrupsjonstiltalt Oslo-advokat

Aktor ser ingen formildende omstendigheter og ber om at en Oslo-advokat blir dømt til ti måneders fengsel for grov korrupsjon og tre andre forhold.

– Tiltalte har hatt et vedvarende korrupsjonsforsett og profittmotiv over tid, sa politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen før han konkluderte aktoratets prosedyre med å legge ned påstand om ti måneders fengsel.

Den tiltalte advokaten skal ha noe reduksjon i straffen fordi det er gått lang tid fra etterforskningen begynte til saken kom for retten. Straffen skal også justeres ned når det også idømmes inndragning og fradømmelse av retten til å virke som offentlig oppnevnt forsvarer, slik aktoratet ba om.

Advokaten – som har vært forsvarer i en rekke profilerte straffesaker – er tiltalt for å ha mottatt 5.500 euro fra en narkotikatiltalt klient. Politiet og aktoratet mener pengene var en korrupt overføring som var betaling for at klienten skulle bli frifunnet for narkotikaovertredelsen. Det skjedde ikke.

– Ikke troverdig

Advokaten nekter straffskyld og hevder pengene var ordinære klientmidler, som ved en unnlatelse ble oppbevart i hans safe istedenfor å settes inn på klientkonto.

Hans forsvarer, advokat John Christian Elden, argumenterte i sin prosedyre for at pengeoverføringen ikke rammes av korrupsjonsbestemmelsen i straffeloven. Han vil etter alt å dømme legge ned påstand om at advokaten frikjennes for grov korrupsjon.

Statsadvokat Carl Graff Hartmann avviser forklaringen til advokaten – om hvorfor og hvordan han dro til Tyskland for å se på en bil og kom tilbake med en konvolutt full av euro som han ikke deklarerte ved innreise til Norge. Den er ikke troverdig og den er tilpasset bevisene i saken, framholdt han.

Hemmelig lydopptak

– Han skjuler pengene, og det viser det kriminelle, at dette var noe han var klar over. Han skulle ikke ha tatt imot de pengene, og det vet han. Han har selv forklart her i retten at han visste godt at han ikke kunne ta imot noe utover det offentlige advokatsalæret, sa statsadvokat Carl Graff Hartmann.

Et hemmelig lydopptak advokatens klient gjorde etter domfellelsen er det viktigste bevis mot advokaten. Hartmann mener det framgår av dette opptaket at klienten er skuffet og fortvilet over domfellelsen og gjorde opptak av samtalen for å ha et pressemiddel mot advokaten.

– Det finnes ikke ett spor av korrupsjonshandlinger eller spørsmål om hvorfor den angivelige korrupsjonshandlingen ikke virket. Det er et spørsmål om å få tilbake pengene, sa advokat Elden i sin prosedyre.

Les også

Mistet «bevillingen» i 2017, men fortsatte å jobbe som før. Nå er mannen (70) dømt til fengsel

Kommentarer til denne saken