Gå til sidens hovedinnhold

Aftenposten: Terrortiltalt oslokvinne (30) løslatt

Én uke før rettssaken starter i Oslo tingrett, ble den terrortiltalte IS-kvinnen (30) løslatt fra varetekt.

Mandag ble den norsk-pakistanske kvinnen (30) fra Oslo løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i ett år, skriver Aftenposten.

Bakgrunnen for løslatelsen er at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at vilkårene for fortsatt fengsling, ikke er til stede.

– Strafferammens lengde tilsier at vilkårene ikke lenger er til stede for å holde henne i varetekt. Det er ikke lenger bevis- eller unndragelsesfare, sier Annett Aamodt, seniorrådgiver i PST, til Aftenposten.

Passet barn og hjem

Mandag starter den tre uker lange rettssaken mot kvinnen i Oslo tingrett. Her står hun tiltalt for å ha deltatt i en terrororganisasjon ved at hun fra juni 2013 til mars 2019 var tilknyttet Den islamske staten (IS) i Syria.

Strafferammen er fengsel i inntil seks år.

I Syria var hun først gift med den beryktede norske IS-krigeren Bastian Vasquez fra Skien, frem til han ble drept i 2015 – formentlig i forbindelse med bombeproduksjon.

Saken fortsetter under bildet.


I perioden skal Vasquez ha deltatt i væpnede oppdrag på vegne av IS. Påtalemyndigheten mener at oslokvinnen la til rette for at han aktivt kunne delta i kamphandlinger, blant annet ved å passe barnet deres og ta seg av ulike oppgaver i hjemmet.

«Under ekteskapet med Vasquez uttalte hun seg også positivt om ISIL og livet i Syria til kvinner i Norge med henblikk på å få disse til å gifte seg med fremmedkrigere i organisasjonen», heter det i tiltalen.

Om lag ett år etter at hun selv hadde dratt til Syria, fulgte tre venninner fra Norge etter, skriver VG. To av kvinnene er kjent fra Åsne Seierstads bok «To søstre».

Les også

Terrorsiktet 16-åring ville ta livet av «vantro»

Giftet seg på nytt

Etter Vasquez' dødsfall mottok kvinnen økonomisk støtte fra IS, fram hun høsten 2015 giftet seg med en annen fremmedkriger i Syria. Også han skal ha deltatt i kamphandlinger på vegne av terrororganisasjonen, i tillegg til at han skal ha vært shariadommer.

Etter at han døde i kamp i mars 2017, giftet hun seg med en tredje IS-mann. Ekteskapet vedvarte til kvinnen ble hentet ut fra Syria av kurdiske styrker og brakt til al Hol-leiren. Her oppholdt seg hun fram til norske myndigheter brakte henne og barna tilbake til Norge i januar i fjor.

Saken var foranledningen til at Frp til slutt trakk seg fra regjeringssamarbeidet med Høyre.

Den 30-årige kvinnen nekter straffskyld for terrortiltalen.

Les også

Oslokvinnen som ble hentet ut av al-Hol, er terrortiltalt

Kommentarer til denne saken