Oslo Afro Arts arrangerer i august en festival på Grønland. I fjor ble festivalen avlyst, som så mange andre festivaler på grunn av pandemien. I år har de laget et program, med blant annet live konserter, dansekurs og paneldiskusjoner.

– Vi ønsker å understreke det positive som skjer i området, sier styreleder for Oslo Afro Arts, Tutu Kirya.

Festivalen startet i 2014, da under navnet Zimfest, med utgangspunkt i musikk og kultur fra Zimbabwe. I 2017 fikk festivalen navn Oslo Afro Arts Festival, med et mål om å inkludere elementer fra hele det afrikanske kontinent.

En annerledes festival

Målet med festivalen er å fremme elementer av afrikansk kultur og kunst. De har lagt opp til innholdsrike dager, med aktiviteter som passer for store og små.

– Vi viser frem den mangfoldig kunst som kommer fra ulike afrikansk kultur, sier Kirya.

Etter at pandemien inntraff var det ikke mulig å arrangere festivalen i fjor, men i år er det fullt program fra 26.–29. august. De ulike arrangementene finner sted i ulike lokaler på Grønland, og Kirya sier at de har en plan, hvis det ikke vil bli mulig å invitere til fulle lokaler på grunn av nye covid-19 restriksjoner.

– Vi har planlagt å streame festivalen i tilfelle vi blir ilagt nye restriksjoner. Vi har en plan b, røper styrelederen.


– Mange som ikke forstår situasjonen i Afrika

Hvert år holdes det en paneldiskusjon om et valgt tema. I år er tema for festivalen røtter. Årets paneldiskusjon handler om situasjonen for skeive afrikanere på kontinentet og i diasporaen. Søndagen skal diskusjonen fokusere på skeive og homoseksuelle i Afrika, og utfordringene de møter.

Daglig leder i Fellesrådet for Afrika, Elisabeth Meszaros Håkenåsen sier at det er mangel på forståelse rundt temaene de ønsker å belyse:

– Utfordringene i Afrika er ulike i de forskjellige landene. Det er mange som ikke forstår situasjonen i Afrika.

Hun trekker frem at det er en mangel på plattformer hvor diskusjonen rundt skeive og homoseksuelles situasjon belyses og sier at dekningen av situasjonen i Afrika er unyansert:

– Måten det prates om Afrika i Europa gjør at vi tenker på Afrika som baklengs. Arrangementet er satt opp for å sette fokus på temaer rundt skeive og homofile i Afrika, sier Håkenåsen.

Les også

Mette (28) ble alvorlig syk etter at hun fikk silikon


Strengt regime

Tanzania er et av landene i verden med de strengeste lovene angående homoseksualitet. Tiltalte som blir funnet skyldige i «intim kjennskap til en annen person mot naturens orden» kan risikere opptil 30 år i fengsel.

Håkenåsen sier at det situasjonen for skeive og homofile ikke er ensformig og at det ikke er naturlig med et forbud mot homofili.

– Det er ikke noe som ligger i røttene å være homofobisk. I Namibia er det noen utfordringer, men i nabolandet Sør-Afrika er det lov for likekjønnede å gifte seg, avslutter hun.

Festivalen går av stabelen 26.–29. august, på flere forskjellige steder på Grønland.