I går skrev Avisa Oslo saken om en advarsel til hundeeiere etter blodspor i Østmarka, i dag har vi fått et svar på hva sporene kanskje kan være.

– Jeg følte jeg måtte si ifra når jeg ser at folk blir lei seg og ikke tør å gå ut med hunden sin, når det som har skjedd her er en helt naturlig ting, sier Emil.

Ikke skjedd noe dramatisk

Emil Sørum (32) bor i Østmarka, er naturforvalter og har jobbet en del i de finske skoger. Da han så innlegget på Facebook syntes han det var viktig å fortelle om hva han mener har skjedd.

– Her tenker jeg at det er et ungdyr som har gått over snøpartiet tidligere på dagen. Unge rådyr begynner i denne perioden og inntreffe sin første menstruasjonsfase. De er ikke vant til å vaske seg enda, siden det ikke kommer fluer og annet til som irriterer og stimulerer denne automatikken.

Blir litt oppgitt

Emil forklarer at sporene i snøen viser godt hvorfor det ikke har vært en kamp som er årsaken til blodet.

– Bildet viser spor fra et dyr som har gått rett frem i normal gange, det viser ingen tegn til kamp eller kaos. Snøen trekker blodet utover og får det oksygenfattige blodet til å se lysere ut.

Spredningen av flekkene skyldes at dyret har viftet med halen.

– Her viser alle spor at det ikke har skjedd noe dramatisk og at blodet kommer fra midten av dyret. Blodet har ikke kommet pulserende sprutet ut eller fra sidene.

Også de andre dyresporene i snøen har en forklaring.

– Dette kan rett og slett være en nysgjerrig hund som har luktet blodet og fulgt sporene.

Hva tenkte du da du så hvordan folk reagerte på innlegget?

– Det er leit å se at det blir så negativ stemning i gruppa, og nesten litt komisk hvor store og dramatiske saker blir, når dette tydelig er menstruasjon som er spredd med hale-spruting.

– Som dyrerettighetsforkjemper og naturglad er jeg bare ute etter å belyse at det ikke er så farlig som det utgir seg for ved første øyekast.