– Det er ikke forsvarlig å gjenåpne Oslo nå.

Det sa byrådsleder Raymond Johansen da han erklærte at de aller fleste av de gjeldende smittetallene gjelder to uker framover og fram til torsdag 29. april. Johansen sier imidlertid at det blir noen lettelser for barn og unge. Fra mandag 19. april skal alle elever komme tilbake på skolen og ha fysisk undervisning.

– Jeg er veldig glad for det, sa Raymond Johansen, som sa at elevene vil bli møtt av et forsterket rødt tiltaksnivå på skolene. Johansen også viste til justeringer, som innebærer å unnta barn til og med ungdomsalder fra kravet for en meters avstand der det trengs for å bedrive utendørs aktivitet.

Smitten har gått ned

Pressekonferansen kommer på et tidspunkt der Oslo er sterkt preget av en lengre tid med strenge koronatiltak. Den siste tiden har antallet registrerte smittetilfeller gått ned. I forrige uke ble det registrert 1.537 smittetilfeller i hovedstaden.

– Det er en tydelig nedgang fra midten i mars, konstaterte byrådsleder Raymond Johansen mandag, som til sammenligning viste til smittetall over 2.500 per uke.

Han mente likevel at smitteutviklingen, som blant annet innebærer smittenedgang på Stovner og Alna, tyder på at folk har tatt riktige valg i påsken.

– Det er jeg utrolig glad for. Det tyder på at Oslo-folk har klart å holde på de gode vanene, sa Raymond Johansen.

– Det er likevel det femte høyeste smitteantallet vi har hatt i pandemien, understreket Johansen samtidig.

Under dagens pressekonferanse viste Johansen igjen til de mange smittetilfellene og innleggelsene, som begrunnelse for at Oslo ikke kan åpne opp like fort som resten av landet.

Frykter økt importsmitte

Byrådslederen sier også onsdag at hovedstaden ikke tåler at det åpnes ukritisk for arbeidsinnvandring inn til Norge.

Han refererer til regjeringens plan om gjenåpning av Norge, der det ble sagt at det skal åpnes for utenlandsk arbeidskraft som kan gjøre tapet av verdiskaping og jobber minst mulig.

Han sier dette høres ut som en ordning som kan favne svært mange arbeidsinnvandrere.

– Da blir vi i Oslo veldig urolig. Vi tåler rett og slett ikke at det igjen skal åpnes ukritisk for arbeidsinnvandring inn til Norge, når vi akkurat ser ut til å ha slått ned enda en smittebølge, sier Johansen.

– Det aller siste vi trenger nå er økt importsmitte. Nå må vi holde fast ved det vi vet fungerer. Fortsatt svært strenge regler for arbeidsinnvandring.