AO sendte direkte da brannvesenet demonstrerte forskjellen for liv og helse godt utstyr dersom man faller gjennom isen på sjø eller innsjø.

I videoen kan du se hvor mye vanskeligere det er å komme seg opp på isen igjen uten godt utstyr, sammenlignet med hvis man har ispigger eller om en i nærheten har en kasteline og kan dra deg opp.

– Det kan være forskjellen mellom liv og død, sier Morten Holtberget, som er undervisningsansvarlig for dykkertjenesten i OBRE.


Det er forrige helgs folkevandring ut på isen i Oslo som gjør at brannvesenet advarer. De måtte rykke ut på elleve oppdrag hvor folk gikk gjennom isen den foregående helga.

– I lys av helgens hendelser er det åpenbart at mange tar til isen og kanskje ikke vet om alle farene om å ferdes på is. Det gjør fort at man kan gå gjennom, fortsetter han.

Det fine og kalde været skal fortsette til denne helga og det er rimelig å tro at mange vil bevege seg utpå igjen.

Da vil brannvesenet at folk tar klare forholdsregler.

Dette bør du ha med

– Hva kan bli konsekvensene om man går gjennom isen?

– Ytterste konsekvens er at du drukner. Vi har en redningsdykkertjeneste her i Oslo og har mulighet til å dykke og hente opp mennesker som havner under. Men vi ønsker jo ikke at det skal skje, vi ønsker at folk holder seg på overflaten, svarer Morten Holtberget.

Brannvesenet nevner noen ting du absolutt bør ha med deg om du skal på isen:

  • Ispigger
  • Kasteline
  • Tørt skift (helst i vanntett sekk)
  • Andre personer (gå aldri alene)

– Når du ferdes på is, bør du alltid anta at den er utrygg og uberegnelig. Da bør du forberede deg gått på at du i verste fall kan havne gjennom. Da er det greit å ha gjort noen gode forberedelser på forhånd, påpeker han.

For flere råd og anbefalinger om is, tipser han om å bruke nettsiden varsom.no, en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat (ekstern lenke).

Det kan for eksempel være forskjeller på is på innsjø og sjø, som at isen kan være mer uberegnelig på sistnevnte. Det ved at det er mer strømninger under isen eller at det tilføres vann fra elver. Det påvirker iskvaliteten.

Pust med magen

Og dersom du skulle havne i det kalde vannet, uten å ha tatt forholdsregler, er hans beste råd:

– Hvis ikke har med deg noe utstyr og går gjennom, er det viktig først å fremst å puste rolig. Det verste du kan gjøre er å bli opphausset og havne i en panikksituasjon. Panikk gjør deg handlingslammet. Når du treffer det kalde vannet, vil du automatisk begynne å hige etter pusten. Da er det viktig at du puster rolig med magen og begynner å se på: «hva er det viktig at du gjør nå». Da gjør du riktige valg.

Rådene over gjelder for så vidt dersom du har riktig utstyr også. Men det er klart at det er mer krevende om du må prøve å dra deg opp etter bare armene og hendene:

– I råka er viktig at du snur deg mot den veien du kom fra, for der vet du at isen bærer deg. Forsøke det du kan å komme deg opp og hvil armene på iskanten. Hvis de er under vann, blir de fortere tappet for energi. Prøve å ta deg opp etter beste evne. Men det er veldig vanskelig uten ispigger.

Han anbefaler også å rope etter hjelp.