Etter en lang periode med skikkelig vinterkulde, har de fleste vannene i Oslo-området fryst til.

Flere har også begynt å bevege seg ut på isen, både til fots og på skøyter. Det advarer brannvesenet mot.

– Nå har det vært fryktelig kaldt, og en del vil tenke at isen legger seg som sement med en gang. Det er en falsk trygghet, fordi det er fortsatt islegging som skjer på vann i lavlandet, sier kommunikasjonssjef i Oslo brann- og redningsstat Sigurd Folgerø Dalen til Avisa Oslo.

Meldinger om farlig aktivitet

Brannvesenet har fått inn mange telefoner fra publikum som ser aktivitet på islagte vann i Oslo.

– Vår oppgave er å kommunisere ut at det ikke er tiden for å angripe islagte vann helt ennå, sier han.

Fredag gikk 110-sentralen ut med en advarsel på Twitter:

Væromslag

Over helgen er det i tillegg varslet et kraftig væromslag, med grader helt opp mot fem-seks plussgrader.

Folgerø Dalen understreker at det vil være lokale forskjeller og enkelte steder hvor det er tykk og trykk is i Oslo, men at det er opptil den enkelte å undersøke dette før man eventuelt går utpå isen. Han viser også til den generelle isvarslingen på varsom.no.

Torsdag varslet Bymiljøetaten at de har åpnet en to kilometer lang trasé med skøyteis på Sognsvann i Oslo. De har målt isen over hele vannet som er rundt 15–20 cm tykk. Det er stålis, noe som betyr at den tåler mye, opplyser kommunen.

Folgerø Dalen sier at brannvesenets advarsel først og fremst retter seg mot steder hvor det ikke allerede er lagt til rette for isaktivitet.

– På Sognsvann har Bymiljøetaten rigget til og gjort lokale undersøkelser. Da kan man gå ut ifra at det er trygt og at man kan gå på skøyter der. Men de fleste stedene er det ikke lagt til rette på samme måte, så det er viktig å sjekke selv før man tar unødvendig risiko, sier han.

Kommunen har også varslet at de vil brøyte skøytebaner på Nøklevann og Steinbruvann, men dato for når dette vil skje er foreløpig ikke satt.