Hetebølgen som har herjet en stund i store deler av Europa, har nådd Norge.

Sammen med varmen kommer Oslo-politiet med en advarsel:

Følg dyrevelferdsloven også i sommer: Etterlat aldri dyr i varm bil.

Straffbart

Politiet i Oslo, Asker og Bærum advarer på sine nettsider om hvor alvorlig konsekvenser av å etterlate dyrene sine i bilen kan være på dager som i dag.

Dyr som blir etterlatt i bilen på varme sommerdager som nå, risikerer heteslag som kan føre til at hunden dør, skriver dem.

Og konsekvensene kan også bli store for eierne.

Å forlate et dyr i hjelpeløs tilstand er straffbart! skriver politiet.

Dette gjør du om du ser en hund

Dersom du ser en hund som er innesperret i en varm bil og ikke får tak i bileier forklarer politiet at du skal kontakte politiet på 02800 eller mattilsynet på 22 40 00 00.

– Spør deg selv før du skal på kjøretur en varm sommerdag. Er det nødvendig å ha med dyret i bilen? Eller har den det bedre hjemme? Dersom den må være med: Sørg for skygge, vann og gjennomtrekk, anbefaler politiet hundeeiere.

Tegn på at dyr er overopphetet kan være at den er ustø, peser kraftig, er forvirret, har tørre og røde slimhinner i øyne og munn og har forhøyet kroppstemperatur og økt puls.

Dersom du ønsker å sette deg ordentlig inn i reglene kan du lese Dyrevelferdsloven § 3: Lov om dyrevelferd.

Avslutningsvis kommer politiet med en siste bemerkning:

Husk imidlertid at enkelte nyere biler har muligheten til å kjøre aircondition på riktig temperatur for hunden, selv når den er parkert og forlatt. Da kan det ofte stå en tekst om dette på skjermen inne i bilen, som er lesbar fra utsiden.