– Vi oppfordrer folk til å være forsiktige ved flomstore elver og bekker, sier vaktkommandør Hans Erik Tysdal i Oslo 110-sentral.

Han tekker fram at Akerselva, Lysakerelva og andre mindre vassdrag har stor vannføring som følge av regnværet.

Selv om det kan være interessant å se på kreftene i vannet, advarer Tysdal mot å nærme seg vannet for mye.

– Hva kan bli konsekvensen hvis man havner i elvene slik de er nå?

– Drukningsfaren er større og det blir mye mer utfordrende jobb for oss å hjelpe dem som måtte være uheldige og faller uti. Oppfordringen er å ikke sette seg selv i farlige situasjoner.

Avisa Oslo observerte søndag ettermiddag tre personer som vasset i Akerselva på et punkt der den så vidt hadde gått over sine bredder.

Send oss dine bilder eller video av uværet her!

Forberedt på været

Selv om det er stor vannføring i elvene og tre farevarsler for Oslo – deriblant flom – har ikke brannvesenet i Oslo vært på store oppdrag hvor vann trenger inn i kjellere.

I 13:30-tiden var status at det kun har vært en hendelse med noe isolasjon som hadde flydd av taket, pluss noen trær som hadde falt over strømledninger tidligere på dagen. Det ble håndtert av strømselskapene og Bymiljøetaten tidligere på dagen.

– Vi har forberedt oss ved å gjøre klart utstyr og følger med på prognosene om hva dagen måtte bringe, fortsetter vaktkommandøren.

Politiets operasjonssentral i Oslo skriver på Twitter:

– Nødetatene oppfordrer innbyggerne i distriktet til å åpne opp tette sluk og takrenner, sikre løse gjenstander og ikke minst holde seg unna flomstore vassdrag.

Vaktkommandør Tysdal ved 110-sentralen legger til at regnværet kan skape trafikale utfordringer.

– Kjør forsiktig. Det er store muligheter for vannplaning når det er mye vann i veibanene, sier han.

110 kun ved fare for liv og helse

Vaktkommandøren avslutter med å komme med en oppfordring til innbyggerne som trenger hjelp fra brannvesenet i regnværet.

Kun ved nødstilfeller skal man ringe 110.

– Det er mange som bruker 110 når de ringer oss. Det er et nummer som kun skal brukes når det er fare for liv og helse. Hvis det ikke er det kan man ringe 67 12 88 00. Da gjør det jobben vår her inne lettere.