Gå til sidens hovedinnhold

Adán (27) vil reise hjem, men en «positiv» koronatest gjør at han er strandet i Norge

Meksikanske Adán Cortés (27) må reise ut av Norge senest onsdag for ikke å bryte loven, men flyselskapet vil ikke la ham dra.

I snart tre måneder har Adán Cortés (27) vært i Norge på turistvisum. Forrige uke skulle han fly tilbake til Mexico, men da han testet positivt for korona, fikk han utsatt flybilletten sin.

– Jeg ønsker ikke å overskride turistvisumet, men nå sitter jeg så å si fast her. Etter onsdag er det ulovlig at jeg er i Europa, sier han.

Cortés fikk påvist koronavirus i Mexico allerede i november. Da han nylig fikk påvist koronavirus på nytt, ble han svært overrasket.

Bydelsoverlegen hans skriver i en legeerklæring at «det er høyst sannsynlig at pasienten ikke har aktuell reaksjon og at en svakt positiv prøve er på grunn av virusrester. Det er selvsagt ingen garanti, men det medfører stor sannsynlighet for at han ikke er smitteførende».

Ingen av hans nærkontakter – selv ikke kjæresten – har testet positivt for korona etter det positive testresultatet, forteller Cortés.

Siste dag med oppholdstillatelse

Cortés har billett til Mexico førstkommende onsdag, som også er hans siste dag med oppholdstillatelse.

Nå frykter han imidlertid at Lufthansa ikke lar ham dra.

På vei hjem til Mexico skal 27-åringen mellomlande i Tyskland. På Lufthansas hjemmesider står det at for å kunne reise med dem til Tyskland, må du ha et bevis på at du har testet negativt for korona maksimalt 48 timer før du entrer landet:

– Denne situasjonen er som å være i en bakgate uten noen vei ut. Eller på en vei som aldri ender, sier han.

Han forteller at han har vært i kontakt med Politiets utlendingsenhet, og at de ba ham kontakte Utlendingsdirektoratet (UDI). Men ifølge Cortés har ikke UDI besvart henvendelsene hans.

– Jeg skjønner at dette er en spesiell sak. Jeg ønsker ikke å havne i trøbbel med UDI senere.

Tiden renner ut. Nå venter Cortés på å få legeerklæringen tilsendt på engelsk, slik at han kan vise den til flyselskapet. Han tror imidlertid ikke at den alene vil være nok for flyselskapet.

Vil ikke ødelegge for seg selv

Cortés er særlig bekymret over å muligens bli værende i landet uten oppholdstillatelse – spesielt fordi han ønsker å senere søke om studentvisum i Norge.

– Jeg ønsker virkelig ikke å ødelegge for muligheten min til å studere i Norge på grunn av denne situasjonen jeg er i nå, sier han.

– Jeg må prøve å ta en ny test på mandag. Men hva hvis jeg aldri får negativt testsvar?, spør han.

– Jeg har ingenting å lene meg på. Jeg kan ikke bryte loven, fortsetter Cortés.

Les også

Øyvind «rømte» fra korona: – Her er det ingen smitte

På UDIs nettsider står det at dersom du er fra et land utenfor EU/EØS, er syk og visumet snart går ut, så skal «som hovedregel alle som har utgått reisedato reise hjem nå. Flyselskapene er pålagt å følge smittevernregler og har ansvar for at smittevern er godt ivaretatt på hjemreisen din».

Ifølge politiets nettsider kan en en utlending som ikke fyller vilkårene for å være i Norge og som plikter å forlate landet, havne i sakskategorien bortvist. Et bortvisningsvedtak innebærer ikke et innreiseforbud.

Kommentarer til denne saken