Gå til sidens hovedinnhold

Aabø-krangelen eksploderte fullstendig i bystyret: – Har drevet ganske omfattende personforfølgelse og hetskampanje mot meg

MDGs Eivind Trædal mener Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) ikke bør snakke om hets, ettersom partiet har engasjert den kontroversielle kommunikasjonsrådgiveren Jarle Aabø i valgkampen.

Under behandlingen av en byggesak bystyret - om planene for en ny boligblokk på Brattlikollen i bydel Nordstrand - tok FNB-representant Britt Fossum blant annet til orde for at planene inneholdt for få parkeringsplasser, og mente at Byrådet burde revurdere planene.

– Ordfører, som folkevalgt trodde jeg vi skulle lytte til folket, så jeg tror mye av all hetsen som blant annet florerer på nett forsvinner, om man starter med å lytte til folket, slo hun fast.

Dette fikk MDG-representant Eivind Trædal til å se rødt.

– Når det kommer til hva som skaper hets: Vel, om dere i FNB for eksempel lar være å ansette Jarle Aabø som kommunikasjonsrådgiver for valgkampen, så tror jeg dere vil ha en sterkere sak i å argumentere langs disse linjene. Men det virker jo som dette er mer en politisk metode blant enkelte partier, å skape den typen aggressivitet på internett, og der ville jeg nok gått litt stillere i dørene om jeg var dere, sa en ilter Trædal.

Jarle Aabø drev tidligere Facebook-gruppen «Ja til bilen i Oslo», der han blant annet skrev innlegg og delte artikler om byutvikling. Aabø var tydelig kritisk til byrådets byutviklingspolitikk, og mye av kritikken ble rettet mot miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg, samt hennes ektemann Eivind Trædal.

– Trædal selv har ganske voldsomme innlegg

Partileder Cecilie Lyngby tok raskt ordet, for å forsvare ansettelsen av Aabø.

– En rådgiver blir valgt ut ifra hvilken økonomi et parti har. Vår rådgiver har faktisk jobbet i over 36 år som PR- og kriserådgiver. Hva han har gjort på sin fritid på sosiale medier tidligere, har vi ingenting med å gjøre, sa hun, og smalt tilbake mot Trædal:

– At vårt parti nå får skylden for hets på sosiale medier av representanten Trædal, det bekymrer meg, når Trædal selv har ganske voldsomme innlegg, noe vi aldri har hatt. Vi har aldri holdt på med hets, vi holder på med politikk og vi er ganske ferske i dette gamet, så vi er nødt til å ha noen rådgivere som kanskje tilrettelegger litt, og som kjenner litt flere journalister som vi gjør.

Hennes partifelle og bystyrerepresentant Bjørn Revil benyttet anledningen til å presisere at Aabø ikke er ansatt av FNBs bystyregruppe, men som rådgiver for selve partiet i stortingsvalgkampen.

– Jeg synes det er litt mystisk at Trædal hevder at vi bruker Aabø som rådgiver i bystyregruppen vår. Han er velkommen til å beklage det, repliserte FNB-gruppeleder Bjørn Revil.

- Ganske omfattende personforfølgelse

Da Eivind Trædal fikk ordet igjen, sa han følgende:

– Jeg henviser til en artikkel i Kampanje den 30. april, som fastslår at bompengepartiet i Oslo bruker hundretusenvis av kroner på PR-hjelp i stortingsvalgkampen

– Dette er en karakter som har drevet ganske omfattende personforfølgelse og hetskampanje mot meg, flere av byrådene og andre i bystyret. Jeg opplever det som dypt ukollegialt og demokratisk problematisk at bompengepartiet bruker den typen metoder i valgkampen, fortsatte Eivind Trædal.

Han mente også at det var underlig av FNB å be byrådet til å endre mening i en debatt for «å unngå hets».

Anklager Trædal for løgn

Jarle Aabø fulgte ikke onsdagens debatt i bystyret.

Da Avisa Oslo ringer Aabø angående utsagnet fra Trædal, omtaler han det som «tull, tøys og fri fantasi» fra MDG-erens side. Aabø ber bystyrerepresentanten å beklage denne personhetsen.

– Jeg har aldri drevet med personhets, hat eller skrevet upassende ting i sosiale medier. Derfor er ordene fra Trædal direkte usanne, og det er trist at han og en annen bystyrerepresentant sprer denne løgnen gjentatte ganger. Siden 2015 har dette dukket opp med jevne mellomrom fra Trædals fantasiverden, men han har aldri klart, selvfølgelig, å dokumentere dette tøyset.

Aabø sier han selv har en mappe med flere hundre svært drøye personangrep og «til dels grusomme» utsagn fra hva Trædal selv har ytret i sosiale medier.

– På en annen side, nå er det valgkamp og da må både rådgivere og politikere tåle en støyt, selv om Trædal lyver, sier Jarle Aabø.

Kommentarer til denne saken