(Oslodebatten)

Avisa Oslos politiske redaktør Eirik Mosveen mener det er en diplomatisk seier at Støre og Slagsvold Vedum bruker norske skattepenger på å sponse terrororganisasjonen med privatfly og luksushotell, og ser helt bort fra at Taliban allerede bruker besøket i sin propagandakrig.

Les hele kommentaren til Eirik Mosveen:

Les også

Terrorister som soler seg på Oslos tak

I et intervju med VG, sier en representant fra Taliban at de gjentakende anklagene om menneskerettighetsbrudd bare er propaganda, og de advarer også Europa mot en ny migrasjonsbølge, dersom de ikke får økonomisk støtte. Dette viser tydelig hva som er Talibans agenda i møte med Norge, og at de ikke er villige til å ta ansvar for sine handlinger.

Samtalene burde foregått i Afghanistan, i landets nærområder eller Doha, der samtaler har funnet sted før - ikke i Holmenkollåsen i Oslo

Sylvi Listhaug, leder FrP

Selvfølgelig legitimerer besøket Taliban

Talibans utenriksminister, Amir Khan Muttaqi, har uttalt at møtet i Norge har vært en prestasjon «fordi vi har fått dele scene med verden». Det er ingen tvil om at den islamske terrororganisasjonen har brukt invitasjonen fra den norske regjeringen som en del av sin propagandakrig. Dermed faller påstanden om at dette ikke er en legitimering av Taliban på sin egen urimelighet. Selvfølgelig er det det.

TV-avisen, som er Danmarks svar på Dagsrevyen stiller spørsmål ved om det i virkeligheten rulles ut en rød løper for Taliban. I den danske nyhetsrapporteringen fra Oslo slås det fast at bildene av Taliban på et privatfly betalt av norske skattebetalere risikerer å forfølge den norske regjeringen i lang tid fremover.

Danmarks utenriksminister, sosialdemokraten Jeppe Kofod, slo fast at Danmark ikke ville delta i samtalene i Oslo. Danske journalister stiller spørsmål ved sannsynligheten av at Taliban kommer til å spørre seg selv om hvorfor de egentlig behandler kvinner så dårlig, og spør retorisk om terrororganisasjonen kommer til å si «ja det må vi jo holde opp med», etter at de har fått sponset både privatfly og opphold på luksushotell i Oslo.

Tidligere har Taliban vist null vilje til å følge opp internasjonale forpliktelser. Å tro at dette skal forandre seg nå er som å tro på julenissen.

LES OGSÅ: Bydelsdirektøren flyktet fra Taliban for 20 år siden: – Vanskelig å forestille seg at du kan se dem i Oslo

Fortsetter å bryte menneskerettigheter over en lav sko

Mosveen understreker at ingen vestlige land til nå har anerkjent Taliban-regjeringen. Han hopper likevel elegant bukk over signaleffekten det sender at Taliban inviteres på luksusopphold til Norges hovedstad. Mange lurer nå på hva i alle dager det er den norske regjeringen driver med.

Dette besøket er en hån mot alle veteraner som har tjenestegjort, kvinner som er mishandlet av regimet, afghanere som har flyktet fra Taliban, og alle dem som har mistet livet i kampen mot ekstreme islamister. Nå kan Taliban reise fornøyd tilbake til Afghanistan og fortelle innbyggerne hvor flinke de har vært, samtidig som de fortsetter å bryte menneskerettigheter over en lav sko.

FrP er selvsagt enig i at man må bidra til å hjelpe befolkningen i Afghanistan og unngå en humanitær katastrofe. Men dette må skje med det internasjonale samfunnet i spissen, og ikke gjennom forhandlinger i Nato-landet Norge.

Det er også grunnen til at slike samtaler burde foregått i Afghanistan, i landets nærområder eller Doha der samtaler har funnet sted før, og ikke i Holmenkollåsen i Oslo.

Nok en gang skal «fredsnasjonen» Norge ut i manesjen igjen selv om nær sagt alle fredsprosesser vi har vært involvert i, ligger i grus.

Les flere debattinnlegg og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten

Les også

Terrorister som soler seg på Oslos tak

Les også

Minner om en norskhet som ikke lenger finnes

Les også

Venner fra Amsterdam får sjokk av å se Oslos åpne rusmiljø

Les også

For hver vellykkede patriark, finnes en stakkars, sosialt utilpass mann som ikke skjønner bæret

Les også

Tajik om norskhet: En dag ga også jeg blanke i hva andre mener