Jeg går på en helt vanlig ungdomsskole i Oslo i 9. klasse - et tidspunkt jeg mener det er perfekt å lære om rus og forebygging. En undersøkelse fra Blå Kors viser at halvparten av alle 15- og 16 åringer har drukket alkohol, og at én av fire 10. klassinger har vært tydelige beruset før.

Én av ti får alvorlige rusproblemer i løpet av livet. Dette tror jeg tidlig lærdom om rus kan være med på å stanse. Skolene har en gylden sjanse til å hjelpe ungdommer med å få et godt forhold til rusmidler.

Da er det på tide å endre undervisningsstrategiene. Rusbruk blant unge har ikke gått ned siden mamma gikk på skolen.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Undervisningen må ha rett fokus. Ungdom er nysgjerrige. Å få vite hvor farlig rus er, er jo en av grunnene til at man vil prøve det! Samtidig får vi vite at det er ulovlig. Skolens fokus på det farlige og ulovlige gjør at vi vil holde det for oss selv, hvis vi eller noen vi kjenner prøver eller har prøvd rusmidler.

Da vi hadde om rus på skolen, så vi en episode fra NRK-serien «Rus». Episoden handlet om en gutt som hadde mistet livslysten og begått overdose. Etter vi hadde sett episoden skulle vi svare på noen spørsmål, som for eksempel: «Jo mer han prøvde rus, jo mindre livsglede hadde han. Hvordan kan dette forklares?»

Vi gikk aldri gjennom spørsmålene sammen, og hvis noe galt skulle skje med en kompis i forbindelse med rus, vet vi ikke hva vi skal gjøre eller hvem vi kan henvende oss til. Vi sitter bare igjen med inntrykket av at de voksne ser på rus som noe forbudt.

Jeg skulle gjerne visst hva jeg skal gjøre om kompisen min har drukket for mye. Men det føles risikabelt og ta kontakt med en voksen.

Rusforebygging kan virke mot sin hensikt og trigge lysten til å prøve rus, i stedet for å stanse den. Skolene vet at ungdommer driver med det - derfor bør de heller ta opp hva man gjør hvis noe skulle gå galt.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Vest i byen kan folk røyke cannabis i fred. På østkanten følger politiet med

Les også

Pappa pushet meg aldri i den retningen. Likevel ville jeg ha døden som jobb

Les også

Et bevis på at grådigheten fortsetter å øke

Les også

«Jeg vil hjem», sa en rusavhengig mann og brast i gråt