Politiet i Oslo gjennomfører fredag kveld en våpenkontroll ved Jernbanetorget i Oslo, hvor personer blir visitert i jakten på skyte- eller stikkvåpen.

– Det stemmer at det er en våpenvisitasjon-kontroll. Det er en vurdering som er gjort ved Sentrum politistasjon, om at dette er noe de ønsker å prioritere og bruke ressurser på, sier operasjonsleder Vidar Pedersen til Avisa Oslo.

– Hva er bakgrunnen for denne kontrollen?

– Det gjør vi for å avdekke våpen som personer har i sin besittelse og for å forhindre at personer går rundt bevæpnet med stikkvåpen eller skytevåpen i Oslo sentrum og øvrige steder.

Politiets kontroll startet rundt klokken 22.00 fredag kveld, og bare minutter senere hadde politiet gjort sine to første beslag.

– Foreløpig er det to personer som har vært i besittelse av kniv som har gått rett i garnet. De kom i løpet av relativt kort tid. Det at det allerede er beslaglagt to kniver, så tidlig i kontrollen, er et tydelig tegn på at det absolutt er på sin plass med en slik aksjon, sa Pedersen til Avisa Oslo litt før klokken 22.30.

Operasjonslederen vil ikke gå konkret inn på hvordan kontrollene foregår i praksis, men sier:

– Det skal mye til for å ha en aktverdig grunn til å bære kniv i Oslo sentrum en fredagskveld.

Seks beslag - åtte anmeldelser

Like før midnatt forteller operasjonsleder Gjermund Stokkli til Avisa Oslo at kontrollen er avsluttet for denne gang.

– Vi er ferdige der nå, kontrollen varte fra klokken 22 til 23. Totalt er 945 personer kontrollert, hvor seks kniver er beslaglagt, og totalt åtte personer er anmeldt.

– Hva går anmeldelsene ut på?

– Seks anmeldelser går ut på bæring av kniv på offentlig sted, mens de to andre anmeldelsene er for andre straffbare forhold, blant annet besittelse av narkotika.

Saken fortsetter under bildet.

Stokkeli vil ikke røpe om politiet planlegger flere kontroller i natt, men sier på generelt grunnlag:

– Vi skal ikke utelukke at vi har flere lignende aksjoner i Oslo og Oslo sentrum fremover, vi har et stort fokus på dette.

– Dette tar vi alvorlig

Pedersen fortalte til AO tidligere på kvelden at det ikke var en konkret hendelse som gjorde at politiet besluttet å gjennomføre kontrollen.

– Det er ikke noe som har skjedd i dag, men vi følger med, og det har jo vært både noen skyteepisoder og gjentatte tilfeller av at personer blir pågrepet i besittelse av stikkvåpen, så dette er en vurdering som er gjort, forteller Pedersen, og legger til:

– Dette tar vi alvorlig.

Les også

Bli med inn i Oslos lukkede ravemiljø: – Bare utvalgte får lov til å bli med