– Bybetjentene har mye å gjøre nå, selv om det er korona. Det er særlig på utfartsstedene vi merker det. Vi kjører doble vakter fra morgen til kveld for å ta av for den enorme økningen av folk i Marka, sier kommunikasjonsdirektør i bymiljøetaten, Richard Kongsteien.
Et koronastengt Oslo, oppfordringer om å unngå kollektivtransport, tusenvis på hjemmekontor og flere uker med kuldegrader og snø, har ført til en «boom» i Marka. Til Avisa Oslo forteller Kongsteien om en økning på 52 prosent flere parkerte biler ved de mest bruke utfartsstedene til marka, sammenlignet med samme tid i fjor.
– På Frognerseteren var det økning på 97 prosent første uka i januar 2021 sammenlignet med samme uke i fjor. Selv om det var knallvær den uka, så er det åpenbart at folk har et kjempebehov for å komme seg ut, sier han.
Ga folk piggdekkgebyr, kun 30 meter innenfor bygrensa: – Smålig
Saken fortsetter under bildet.
72 bøter
I tillegg til Frognerseteren er det ifølge Kongsteien størst påtrykk på parkeringsplassene ved Holmenkollen, Skansebakken, Linnerudkollen, Maridalen, Movatn, Grefsenkollen, Tryvann og Sognsvann.
Saken fortsetter under bildet.
Men flere parkerte biler betyr også flere feilparkeringer og bøter. For manglende betalt piggdekkavgift får man en bot på 750 kroner, mens en feilparkering koster 600 kroner.
– Forrige helg ble 72 personer ilagt gebyr på Frognerseteren. En del av gebyrene var piggdekkavgift. Men for eksempel ved Movatn var det veldig mange feilparkeringer, og da gis det gebyr for dette, sier han.

Raymond sier nei til Kollen-renn
Saken fortsetter under bildet.
– Tenker at det går greit
– Hva er den vanligste feilparkeringen på disse utfartsstedene?
– Det dreier seg i hovedsak om at folk parkerer for langt ut i veibanen eller på snuplasser, slik at man er til hinder for busser eller utrykningskjøretøy. Det er viktig at ambulansen har god fremkommelighet. Vi opplever at feilparkeringen skjer fordi parkeringsplassen er full, også er man såpass sugen på en skitur at man parkerer litt ulovlig, men tenker at det går greit. Når én da har begynt, så følger andre etter, sier han.
Men ifølge Kongsteien har ennå ikke bybetjentene meldt om negative tilbakemeldinger fra publikum.
– Når vi er til stede kan vi veilede, og det setter folk pris på. Da slipper de bot. Det er en mye bedre publikumskontakt istedenfor at de kommer til et gebyr etter endt skitur.

Her parkerer de i sykkelfeltet, men Bymiljøetaten kan ikke gi dem bøter