Per klokken 8.00 onsdag morgen hadde Oslo Universitetssykehus 50 pasienter innlagt med covid-19.

Det opplyser pressevakt Hedda Holth ved OUS til Avisa Oslo. Ifølge Holth ligger 17 av disse innlagt på intensiv, og alle 17 ligger nå på respirator.

OUS inkluderer Rikshospitalet og Ullevål sykehus, som begge tar i mot koronapasienter. Ullevål sykehus tar i mot pasienter fra Oslo.

Holth informerer videre at OUS totalt har 58 pasienter på intensiv (uavhengig av diagnose), og at det er «relativt normal» for dem.

– Vi skalerer etter behov med kohorter også videre, så et eksakt tall har vi ikke, men ved høye tall vil det selvsagt gå utover kvaliteten vi er i stand til å tilby, sier pressevakten.

Rundt 20 prosent mindre kirurgi

Det er registrert 7.921 koronasmittede i Norge siste døgn. Antall smittetilfeller er ifølge NTB det høyeste på ett døgn hittil i pandemien.

På spørsmsål om OUS-sykehusene har gjort noen nylige endringer i driften for å håndtere koronapasienter, oppgir Holth at sykehuset gikk opp til grønt beredskapsnivå 1. desember, for å lettere kunne koordinere og omdisponere ressurser for å håndtere pandemien.

– Omtrent samtidig nedskalerte vi antallet elektive operasjoner med ti prosent for å frigjøre kapasitet på intensivavdelingen. Nedtrekket i kirurgi er nå på cirka 20 prosent av det normale, og har vært slik siden litt før jul, svarer Holth.

VG meldte tirsdag at elleve nye koronapasienter ble innlagt på Ullevål sykehus det siste døgnet. Det var en kraftig økning fra det som har vært trenden de siste ukene, ifølge avisa.

– Elleve nye innleggelser på et døgn er mye, det er kanskje rekord i denne bølgen. Vi er veldig spente på hvordan dette utvikler seg, sa seksjonsleder Anne Bøen ved avdeling for anestesiologi til VG.

AO har etterpurt hvor mange respiratorer OUS har totalt, samt hvordan sykefraværet ser ut for øyeblikket. Pressevakten skal komme tilbake til AO for å besvare dette.

OUS-medievakt Anders Bayer har tidligere sagt til Avisa Oslo at de tar i mot det som trengs av koronapasienter.

– Om det i ekstreme fall blir snakk om hundrevis av nye koronapasienter, må også vi ta i bruk idrettshaller og improvisere slik vi har sett i nyhetssaker fra andre land de siste to årene. Vi er hele tiden beredt til å skalere opp virksomheten, sa medievakten i denne saken.

– Hvilke arealer har Oslo universitetssykehus klare til å ta i bruk hvis antallet koronapasienter øker ytterligere?

– Vi har planer for mange arealmessige opptrappinger, alt avhengig av behov som måtte oppstå, svarte Bayer.

Les også

Bønnfaller folk om å ta vaksinene: – Aldri opplevd noe slikt som dette før