Rundt klokken fire natt til lørdag 27. februar 2021 ble en mann knivstukket tre ganger i overkroppen av en 32 år gammel mann.

Skadene var livstruende, men mannen overlevde da han fikk livreddende behandling på Ullevål sykehus etter kort tid.

I slutten av november møtte 32-åringen i Oslo tingrett, tiltalt for drapsforsøk. Han har erkjent at han knivstakk offeret, men nektet straffskyld for drapsforsøk.

Retten mener derimot at mannen har handlet forsettlig, og dømte han til fem års fengsel, samt oppreisningserstatning på 250.000 kroner.

Fulgte etter offeret med kniv

I retten kom det frem at de to mennene ikke kjente hverandre fra før av, men at 32-åringen var i Oslo i forbindelse med at han skulle ta en teoriprøve.

Fornærmede ble kontaktet av en kompis som spurte om tiltalte kunne overnatte hos han, noe han sa ja til. Men tiltalte fikk aldri tatt prøven fredag 26. februar, da han dagen før hadde drukket så mye at han ikke fikk tatt den.

Samme kveld dro mannen som bodde i leiligheten til noen kamerater for å drikke øl. 32-åringen kom etter utpå natta, og det ble etter hvert en krangel mellom de to fordi tiltalte mente at offeret drakk hans øl. Tiltalte har forklart at offeret slo han, men offeret nekter for dette.

Utpå natta gikk offeret fra leiligheten. Tiltalte så en kniv på kjøkkenet, tok den med seg og fulgte etter fornærmede. Han har forklart at han tok med kniven fordi han ville skremme mannen.

«Du skal dø, du skal dø»

32-åringen har innrømmet at han stakk offeret i overkroppen, og har forklart at han skjønte at det siste stikket var dypt. Dette skjedde på gangveien forbi Torshovparken skatepark.

Han har videre forklart at han stakk mannen fordi han hadde vondt i nesen etter slaget, fordi fornærmede nektet for å ha slått han og ikke tok han seriøst.

Fornærmede nekter på sin side for at han har slått tiltalte, men at de kranglet og at 32-åringen var hissig. Han har videre forklart at han etter hvert dro derfra, og at han på veien hørte tiltalte rope etter han. Han trodde at tiltalte hadde roet seg og ville ta følge, siden tiltalte bodde hos ham.

Offeret har forklart at 32-åringen tok tak i ham, knivstakk tre ganger mens han sa «du skal dø, du skal dø».

Det er ubestridt at tiltalte deretter tok nøklene og telefonen til offeret. Offeret har forklart at han deretter ble forlatt i Torshovparken, og våknet av at noen sto over han og sa «han lever». Tiltalte mente derimot at han dro tilbake til leiligheten de hadde vært i, og ba om hjelp til å ringe ambulanse.

Funnet av tilfeldige

32-åringen ble pågrepet utenfor leiligheten der de hadde drukket øl samme natt. Han hadde da en søppelpose i hånden, blod i skjegget og på buksen. Han sa at kameraten var skadet og pekte opp der man fant fornærmede.

Kniven, som hadde et 20 cm langt knivblad, ble funnet i oppvasken med rester av blod på seg.

Offeret ble funnet av noen tilfeldige forbipasserende, og i retten forklarte en mann at han og kjæresten egentlig hadde gått forbi der tiltalte lå, men at de hørte noen lyder – og sjekket hva det var.

De oppdaget offeret, at det var mye blod på han og at det så ut som innvoller kom ut av magen hans.

Fornærmede var ved bevissthet, men det var ifølge vitnene ikke mulig å høre hva han sa. De forsøkte å holde han våken, men mens de ventet på ambulanse lukket han øynene i lengre og lengre perioder.

På sykehus i åtte måneder

«Etter rettens syn er det kun tilfeldigheter at fornærmede overlevde, og at dette skyldtes tilfeldig forbipasserende og deretter rask legebehandling» heter det i dommen.

Offeret var utenfor bevissthet i tre uker, og har etter drapsforsøket vært til behandling på sykehus i åtte måneder.

Det er gjennomført mange operasjoner, og det er fortsatt uklart om han vil få varig mén.

Retten skriver at det at tiltalte forlot fornærmede liggende alene alvorlig knivskadd midt på natten, på vinterstid, er skjerpende.