– Jeg har reist hver dag i to uker på denne strekningen, og hver gang ser jeg uventede og bisarre ting som skjer.

Jan Christensen (46) mener knutepunktene Ekebergparken og Oslo Hospital er trafikkfarlige - og det kan gå liv tapt, mener han. Han forklarer Avisa Oslos lesere hvorfor:

I starten av september startet arbeidene nederst i Kongsveien. Som en konsekvens vil det de neste ni månedene være buss for trikk fra Nordstrand til sentrum på linje 13 og 19.

Linje 13 kjører Ljabru-Ekebergparken og Oslo hospital-Lilleaker/Bekkestua. Linje 19 kjører Ljabru-Ekebergparken og Oslo Hospital-Majorstuen.

Det innebærer at en må bytte to ganger. To ganger på to livsfarlige steder, ifølge Christensen.

At den midlertidige løsningen er problematisk, er han ikke alene om å synes. Ruter opplyser at de har mottatt 240 klager på strekningen.

Christensen frykter at liv vil gå tapt, og mener at én enkel endring ville gjort reiseveien langt tryggere.

– Mange mennesker løper over gaten

Christensen mener mye skurrer med måten Ruter har organisert det aktuelle området. Han mener det blir fryktelig tungvint, når forvirrede passasjerer, reisende med barnevogn, samt handicappede, inkludert blinde, må bevege seg gjennom provisoriske byggeområder, skinnegang og biltrafikk.

Han påpeker at det er vakter på stedet, men hevder at det ikke er mulig for disse å regulere situasjonen.

– Bussene er ikke synkronisert med trikken, så mange mennesker løper over gaten, og etter bussen, for å rekke den. Samtidig er det masse bilkjøring, sparkesykler og sykler. Disse kjører også veldig fort.

Han frykter at det med tiden vil gå fryktelig galt for noen, spesielt om løsningen er den samme til vinteren.

– Denne situasjonen kommer til å bli livsfarlig vinterstid. Noen kommer til å skli ut i veien, brekke lårhalsen eller slå hodet. Det er en varslet katastrofe, mener Christensen.


– En komedie

For noen dager siden skulle moren til Christensen til legen. Da var beskjeden fra sønnen klar:

– Da må det bli taxi, sa jeg. Det er ikke snakk om at jeg sender henne på den trikken. Det skal ikke være sånn, sier han.

46-åringen prøver videre å illustrere situasjonen:

– Hadde noen satt opp et kamera der, ville en ledd. Konstant. En vil jo ikke le av de som står der med angst og er forvirret, men det hele er bare en komedie, mener han.


Mener dette er løsningen

– Jeg hadde satt stor pris på om det heller ble kjørt erstatningsbuss i én sammenhengende rute fra Holtet eller Sportsplassen, ned til Dronning Eufemias gate, Dronningens gate eller Jernbanetorget, mener Christensen.

Hovedforskjellen mener han ligger i færre bytter, og at disse stedene er knutepunkter tilpasset mange kollektivbrukere - rigget for gjennomstrømning av mennesker.

– På Oslo hospital og Ekebergrestauranten er det trikkeskinner, busser her og der, bakker, asfaltflekker og kaos. Det har plutselig blitt et sted tusenvis av mennesker benytter daglig. Går du med barnevogn eller er blind, er det ganske annerledes der, enn på Jernbanetorget, mener 46-åringen.

240 klager

Jan er langt ifra den eneste som har sine tanker om den midlertidige løsningen. Ruters pressevakt forteller at de har fått inn rundt 240 klager på linje 19, 13 og 13B.

Det omfatter klager som kommer inn langs hele linjene, også det som trafikkeres utenfor avviksområdet. En god del av klagene skal komme fra syklister i Kongsveien, som merker avviket, og økt busstrafikk, på en smal strekning.

– I hovedsak er det nokså generelle klager som går på at avviket er ugunstig for de som reiser, at reisen ikke er like sømløs når det er bytter, at bussen eller trikken kjører når trikken eller bussen kommer, samt fremkommelighet i Kongsveien, sier pressevakt Øystein Dahl Johansen.

Ruter: – Ikke aktuelt

– Spørsmålet er vel om det er trafikkfarlig eller ubeleilig, spør pressevakten retorisk, når han blir framlagt kritikken.

Han forteller at årsaken til at det ikke kjøres buss for trikk ned hele Kongsveien-strekket, i all hovedsak skyldes to ting:

– Økonomi og fremkommelighet. Når det gjelder økonomi, så ville dette blitt to til tre ganger så dyrt som dagens løsning, fordi det vil kreve langt flere busser, blant annet. I tillegg til at det er en utfordring å få tak i busser og sjåfører.

– Og så er det viktigste framkommelighet. Det er utfordrende trafikale forhold i Oslo, og vi ønsker ikke enda flere busser inn i Dronning Eufemias gate. Det ville sannsynligvis tatt lengre tid å reise, også, for bussene ville stått i kø der. I tillegg ville det ikke klart taktingen i Kongsveien, sier Dahl Johansen.

Han hevder likevel at de tar med seg innspillene videre:

– Vi prøver å få bussen og trikken til å vente på hverandre i større grad, men i forhold til taktingen med bussen fra Kongsveien, er det utfordrende, for en må kanskje kjøre for å gjøre plass til neste buss. Men, en må prøve å få bussene til å vente på hverandre i større grad enn nå, avslutter han.

HAR DU FÅTT MED DEG DISSE?