22-åringen ble pågrepet av politiet onsdag kveld, siktet for drapsforsøk etter en dramatisk skyteepisode på Tøyen torg lørdag kveld.

Foran sjokkerte vitner skal mannen ha trukket et håndvåpen og skutt en 18 år gammel mann i overkroppen. Skadene på fornærmede ble betegnet som svært alvorlige, men han er nå utenfor livsfare.

Torsdag ble 22-åringen fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Her begjærte politiet ham fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud – en begjæring de fikk rettens medhold i.

Mannen er også underlagt fullstendig isolasjon i to uker, opplyser politiadvokat Hilde Hermanrud Strand til Avisa Oslo torsdag ettermiddag.

Nekter straffskyld

Strand vil imidlertid ikke gå nærmere inn på grunnlaget for at politiet har siktet 22-åringen for drapsforsøk.

– Det jeg kan si er at det er godt politiarbeid som gjorde at vi fikk et gjennombrudd i saken. I og med at vi er på et tidlig stadium i etterforskningen hvor de impliserte ikke er gjort kjent med politiets beviser, vil det skade etterforskningen å kommentere det nærmere, sier Strand.

Hun opplyser videre at siktede har gitt en kort politiforklaring torsdag.

– Han ga også uttrykk for i retten at han kan være villig til å forklare seg ytterligere, sier Strand.

Selv begjærte mannen seg løslatt fra varetekt i fengslingsmøtet torsdag, opplyser forsvarer Henrik Boehlke.

– Han nekter straffskyld. Utover det kan jeg ikke kommentere innholdet i saken, annet enn at han har gitt en kort politiforklaring, sier Boehlke til Avisa Oslo.

Stjal veske fra rullestolbruker

Den siktede 22-åringen er kjent for politiet fra tidligere, bekrefter Strand.

Sommeren 2020 var han siktet i en voldssak, men den gangen fikk ikke påtalemyndigheten rettens medhold i å varetektsfengsle ham, fremkommer det av rettsdokumenter som Avisa Oslo har tilgang til.

Det er uklart hva som er status i saken i dag, men i oktober samme år måtte han møte i Oslo tingrett i en annen sak.

Da var han tiltalt for å ha stjålet en veske fra en rullestolbruker i Smalgangen på Grønland, samt flere tilfeller av oppbevaring av cannabis og hasj – blant annet på Kuben videregående skole på Økern.

Mannen erkjente delvis straffskyld i rettssaken, som endte med at han ble dømt i tråd med tiltalen. Straffen lød på fengsel i 55 dager, samt saksomkostninger på 5000 kroner.

Vil ikke kommentere våpenbeslag

Hva som var foranledningen for skytingen på Tøyen torg, er uklart. Politiet har imidlertid vært tydelige på at de mener at begge de involverte tilhører et miljø tilknyttet Tøyen-/Grønland-området.

Hvorvidt det er tatt beslag i noe skytevåpen som politiet knytter til hendelsen, vil ikke Strand svare på.

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, da det ennå er såpass mange personer vi ikke har fått snakket med, sier hun.

– Kan det komme flere pågripelser i saken?

– Det kan vi ikke utelukke, men per nå det er ingen konkrete personer vi leter etter. Samtidig er etterforskning på et så tidlig stadium at det kan endre seg, svarer politiadvokaten.

– Han tar et slags ladegrep

Avisa Oslos politiske redaktør Eirik Mosveen var tilfeldigvis på Tøyen torg sammen med sin 80 år gamle mor, da de begge havnet midt i skuddlinja på vei til T-banen.

– Vi går rolig over Tøyen torg. Idet vi passerer torget, så hører jeg et brak inne i en restaurant. Jeg ser så en person komme løpende ut fra restauranten, fortalte Mosveen etter episoden.

Deretter trakk den ene personen et skytevåpen og løsnet flere skudd.

– Han tar et slags ladegrep, og da drar jeg min mor inntil veggen. Vi sto midt i skuddlinja, mellom personen som tok ladegrep, og den andre som kom løpende etter, sa Mosveen lørdag kveld.

Se intervju med Mosveen her:

Avisa Oslos politiske redaktør, Eirik Mosveen, havnet så til de grader på feil sted til feil tid lørdag kveld. Da han skulle følge moren (80) ned til T-banen, møtte de en ung mann med et våpen. Kort tid etter ble det løsnet skudd på Tøyen Torg.