Den mistenkte omikronsmitten hos eleven er fortsatt uavklart fordi det ikke er kommet et svar på screeningen – den foreløpige resultatet som avdekker om det ikke er deltavarianten.

Flesteparten av de 20 smittede er elever, men bydelsoverlegen påpeker:

– Det er bare noen få av disse som er nærkontakter til den med mistenkt omikron, lyder det fra bydelsoverlege Jorunn Thaulow.

Smitte i forkant

Hun utdyper at det er avdekket en del smitte som har sirkulert ved skolen i forkant av det mistenkte omikrontilfellet. Disse er ikke mistenkt omikron og blir derfor en del av et mindre strengt karanteneregime.

– Det er ikke alle de smittede som har fått et oppfølgingsregime ala omikron. Kun de som er definert som nærkontakter til det aktuelle tilfellet, de øvrige følges med retningslinjer for deltasmitte, fortsetter Thaulow.

Rudolf Steinerskolen valgte å holde stengt til og med onsdag denne uken, men har kunnet åpne delvis opp igjen for noen klasser på torsdag.

– Tilbakemeldingene er at det går bra. Vi har lagt alle møtene på teams. Så skal vi ha et ledermøte for å drøfte litt om status, sier daglig leder Petter Moen.

Han håper på en avklaring rundt det mistenkte omikrontilfellet snart.

– Vi er litt spente på om vi kan forlate omikronmistanken og se på dette som deltasmitte. Det gjør ting enklere, fortsetter Moen.

Strengere regler

Fra og med torsdag har det trådt i kraft strengere regler for karantene ved mistenkt omikronsmitte. Nå er det karanteneplikt for alle nærkontakter med en bekreftet smittet med mistanke om omikron.

– Det tenker jeg at er nyttig. Det gjør at det er større mulighet for å bremse omikron smitten når vi kan bruke karantene på alle nærkontakter ved et mistenkt tilfelle. Selv om det selvsagt er veldig krevende for samfunnet med økt bruk av karantene, så øker det sjansen for å få dempet hastigheten på spredningen. Og med det store samlede trykket vi ser på helsetjenesten i landet akkurat nå vil mindre spredning være av stor betydning, vurderer Jorunn Thaulow.

Bydelsoverlegen varslet sin bekymring om reglene på mandag.

Det mistenkes omikron dersom smitten avdekkes hos en person har vært i noen av de aktuelle landene hvor omikronmutasjonen oppsto. Eller hvis man har vært nærkontakt til et mistenkt omikrontilfelle.