(Oslodebatten)

Jeg begynner mitt første studieår i Oslo, men dagens boligmarked gjør det vanskelig å flytte ut helt ennå.

Boligkrisa er ute av kontroll, og for å løse den trenger vi reelle løsninger fremfor svada og symboltiltak. Mens byrådet sløser bort millioner på en mislykket tredje boligsektor, finnes det én elefant i rommet som driver prisene til nye høyder: leilighetsnormen. Likevel avslo nylig byrådssekretær Rasmus Reinvang forslag om å fjerne den.

Regnestykket er enkelt. Skal vi få ned prisene, må vi øke antall boenheter. Derimot er dette dyrt, om ikke umulig for utviklere når 40 prosent av alle leiligheter som bygges må være over 80 kvadratmeter. Resultatet er at det bygges for lite i Oslo, samtidig som befolkningen vokser.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Rammer de med minst

Dette gjør at de fleste nye leiligheter er langt utenfor unges rekkevidde. Undersøkelser viser at de fleste fulltidsstudenter allerede lever under fattigdomsgrensen. For dem er det en finger i fleisen at byrådet sier det er ulovlig å bygge leiligheter i sentrum under 35 kvadratmeter.

Vi unge behøver nemlig ikke 80 kvadratmeter å bo på. Ifølge statistikk fra Oslo Kommune bor ca. 50 prosent av byen alene, og da må vi legge til rette for disse istedenfor å bygge luksusboliger ingen har råd til. Selv ville en leilighet på 20 kvadratmeter passet perfekt som student.

LES OGSÅ: Ingebjørg (28) kjøpte i et brennhett marked: – Hvorfor gidder jeg å bo i Oslo?

«Det er ingen menneskerettighet å bo i Oslo»

Boligprisene synker ofte med en gang man beveger seg utenfor Oslo. Derimot har jeg som født og oppvokst oslogutt et hjerte for hjembyen min, som jeg vet at mange andre ungdom i byen deler. Jeg husker godt da læreren min spurte oss hvor mange som ønsker å fortsette å bo i Oslo når vi blir eldre. Nesten alle hendene sto i været.

Oslos ungdom trenger ikke flere tomme løfter, men fremtidsrettede boligtiltak som faktisk fungerer. Derfor vil FrP og FpU fjerne leilighetsnormen, så det blir lettere for unge å komme seg på boligmarkedet.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Høydeskrekk på høring -

Les også

Nei til høyhus i Oslo. Områdene rundt må ta mer ansvar

Les også

Sønnen min skal starte på skolen. «Heller elite enn ghetto», sa en til meg

Les også

Mange kaller Tøyen for sitt hjem, men har ikke råd til å bo der lenger