Mennene – begge 20 år gamle – er nå satt under tiltale for grovt skadeverk og grov motarbeidelse av aktører i rettsvesenet, etter en hendelse på Stovner politistasjon på kvelden 20. mars i fjor.

Da ble det kastet en brannbombe – en såkalt molotovcocktail – mot politistasjonen, slik at det tok fyr ved inngangspartiet. Bygningen ble påført materielle skader som det kostet 57.637 kroner å utbedre.

Begge mennene nekter straffskyld.

– Jeg mener at det aldri burde vært tatt ut tiltale for motarbeidelse av rettsvesenet. Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier advokat Fisnik Baki, forsvarer for den ene 20-åringen.

16 patruljer

I tiltalen fremkommer det at foranledningen til angrepet, skal ha vært at begge mennene ble innbrakt av politiet for ordensforstyrrelser på Vestli fire dager i forveien.

Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, rykket så mange som 16 patruljer ut til bydelen på kvelden 16. mars i fjor for å bryte opp en ansamlinger mennesker som var på stedet.

Ifølge tiltalen mot den ene 20-åringen skal han også ha hindret og forulempet offentlige tjenestepersoner i forbindelse med det aktuelle ordensoppdraget. Han skal ha forsøkt å hindre to politibetjenter fra å trekke ham ut av en mengde mennesker, samt kommet med en rekke nedsettende betegnelser, som «morrapuler» og «hore».

Han skal også ha truet den ene politibetjenten.

– Jeg har ikke gått gjennom hele tiltalen med min klient, men han er gjort kjent med grunnlaget og erkjenner ikke straffskyld, sier forsvareren hans, advokat Marius Ihlebæk.

Kritikk av domstolen

Politiadvokat Eric Lindset har tatt ut tiltalen mot mennene. Han ønsker ikke å kommentere det nærmere i forkant av rettssaken, som foreløpig ikke er berammet.

– Hvor alvorlig ser politiet på saken?

– Det fremgår av tiltalens utforming, svarer Lindset.

Flere personer har også hatt status som siktet i forbindelse med saken, men siktelsene mot dem er senere henlagt.

– Det har vært en konkret og sammensatt vurdering av bevisbildet for hver enkelte av de siktede, kommenterer Lindset.

I en dom som ble avsagt mot en 23-årig mann i mars, fikk for øvrig politiet kritikk for håndteringen av ordensoppdraget på Vestli, som altså skal ha foranlediget Stovner-hendelsen.

«Det er i retten blitt vist videoklipp fra stedet og fremkommet opplysninger som gjør at retten anser at politiets fremtreden i betydelig grad bidro til å skape en amper stemning blant ungdommene. Av videoklipp fremgår det at en av politibetjentene på et tidspunkt tok frem batong. Retten oppfatter det slik at dette bidro ytterligere til å eskalere situasjonen», heter det i dommen, der 23-åringen fikk en bot på 5000 kroner for ordensforstyrrelser.

Grovt bedrageri

Den ene 20-åringen som er tiltalt for angrepet på politistasjonen, er også satt under tiltale for grovt bedrageri. 18. mars i fjor skal han og en annen person han samarbeidet med, ha utgitt seg for å være bankansatte i en telefonsamtale med en kvinne.

På den måten skal de ha fått tilgang til kontoen kvinnen og ektemannen disponerte, der de skal ha overført til sammen 419.000 kroner til seg selv.

Mannen er for øvrig kjent for politiet fra tidligere forhold. I august i fjor ble han dømt til 90 timers samfunnsstraff for å ha medvirket til en grov trusselsituasjon, der en ung mann ble forsøkt truet inn i bagasjerommet på en bil på Trosterud. Fornærmede kom seg unna, men ble påført et kutt i magen med kniv.

Den andre domfelte – en 18 år gammel mann – i saken fra Trosterud, er for øvrig siktet etter at to unge menn ble knivstukket på Tokerudberget på Stovner 16. mars i år. Hendelsen etterforskes som drapsforsøk og grov kroppsskade.