Det kan være rart å tenke tilbake på den tiden da det å samle titusener i Oslos gater var normalt.

Store folkefester som Holmenkollstafetten, Sentrumsløpet og Oslo Maraton er for mange blitt viktige arrangementer. Men som ved mye annet, høster det stor usikkerhet rundt mosjonsløpene.

– Det er ikke lett, selvfølgelig. Vi har informert deltakerne godt, og vi har gitt beskjed om når vi tenker å ta en endelig avgjørelse. Det er urealistisk, men vi planlegger og er klar til å gjennomføre som vanlig, sier Matias Lavik, daglig leder for Holmenkollstafetten, til Avisa Oslo.

I mars vil de bestemme om det blir et arrangement som planlagt 8. mai. Foreløpig er 1500 lag – nærmere 20.000 personer – påmeldt. Men frykten for at de må avlyse, slik som i fjor, er der.

– Vi må bare forholde oss til det vi får av beskjeder fra myndighetene, sier han.

Idrettsbyråden er derimot skeptisk. Les hans svar lenger ned i saken.

Har en alternativ dato

Lavik er ikke alene om å operere med en plan A, B, C og til og med D. Simen Wifstad er arrangementsansvarlig for Sentrumsløpet, som etter planen skal arrangeres i Oslo 24. april.

– Situasjonen er selvfølgelig krevende. Vi vet ikke hvilke retningslinjer som vil gjelde om noen måneder. Vi jobber derfor med ulike planer og forhåpentligvis vil vi kunne arrangere i 2021, sier han.

En reserveplanen har vært under konstruksjon lenge. Nå jobber de med å finne en alternativ dato senere i år – dersom løpet må utsettes.

– Vi var på vei mot lysere tider, så kom den vonde beskjeden i helgen. Vi låser oss ikke fast til én dato og er derfor åpne og jobber med flere alternativer. Hvis man går gjennom dette året uten en sånn type folkefest, er det veldig synd, forteller Wifstad.

– Folk trenger noe å motivere seg til

Oslo Maraton, som under normale omstendigheter arrangerer løp for over 20.000 personer, har bedre tid på seg. Som alltid blir løpet arrangert i tredje helgen i september.

Det blir uansett et arrangement, lover arrangørene. Men hvordan det vil se ut, er høyst usikkert.

– Vi har flere scenarioer for høsten. Både at det blir et fysisk løp som vanlig, et virtuelt løp eller en kombinasjon. Vi følger retningslinjene, så kommer mer informasjon fortløpende, sier Stine Næss-Hartmann, kommunikasjonsansvarlig for Oslo Maraton.

Da de måtte avlyse det tradisjonelle maratonløpet i fjor, satset arrangørene tungt på virtuelle løp. Det vil de også gjøre i år. «17. mairaton», som ble en kjempesuksess på nasjonaldagen, er allerede under full planlegging.

– Det er nødvendig akkurat nå. Folk trenger noe å motivere seg til. Mange sitter hjemme eller er på hjemmekontoret. De trenger noe å se frem mot, sier Næss-Hartmann.

I år planlegger samtidig KK-Mila sitt 10-årsjubileum. Hvert år arrangeres løpet den første helgen i september med nesten 8000 deltakere. Foreløpig forholder også de seg til den opprinnelige oppsatte datoen for løpet.

Må en drastisk endring til

Idrettsbyråd i Oslo kommune Omar Samy Gamal forteller at fokuset deres nå ligger på den uavklarte smittesituasjonen i Oslo.

– Det er for tidlig å si noe om arrangementer i april, forteller Gamal.

– De siste dagene har vi sett hvor uforutsigbar situasjonen er. Bare to dager etter Oslo så smått åpnet for fritidsaktiviteter for barn innendørs igjen, ble hele regionen stengt ned for en uke, legger han til.

Han er skeptisk til at det vil være mulig å arrangere mosjonsløp som vanlig.

– Det vi kan si er at smittesituasjonen i Oslo må endre seg drastisk før det vil være tilrådelig å gjennomføre store arrangementer som trekker mye publikum og mange deltakere, sier han.