Gå til sidens hovedinnhold

19-åring og 20-åring fengslet i fire uker etter vold mot politiet

De to mennene skulle pågripes i en annen sak da det ble en konfrontasjon med politiet. Nå er de to varetekstfengslet i fire uker.

Da politiet mandag kveld dro til Mortensrud for å pågripe to menn på henholdsvis 19 og 20 år som er siktet i en pågående sak som gjelder grove trusler og vold, samlet det seg 20-30 personer rundt patruljen.

Det oppstod en konfrontasjon der en politibetjent ble slått i ansiktet. Det endte med en siktelse for vold mot politiet, og onsdag ble de to mennene fremstilt for varetektsfengsling. De er i tillegg til vold mot politiet siktet for kroppsskade og trusler.

Onsdag ettermiddag kom kjennelsen fra Oslo tingrett, som besluttet å varetektsfengsle de to mennene i fire uker.

Dømt tidligere

I fengslingskjennelsen fra tingretten kommer det frem at de to siktede tidligere er straffedømt.

19-åringen er tidligere dømt for to grove kroppskrenkelser, oppbevaring og salg av kokain samt heleri av over 50 000 kroner. Dommen er fra 2020, der han i tillegg ble dømt for forulemping av offentlig tjenestemann, bæring av kniv på offentlig sted og unnlatt å etterkomme pålegg fra politiet.

I februar i år ble han dømt for grov våpenovertredelse ved å oppbevare en ladd revolver, heleri av over 30.000 kroner, forulemping av offentligtjenestemann, unnlatt å etterkomme pålegg og oppbevaring av patroner.

Han ble idømt fengsel i ett år, men 13. juni ble han prøveløslatt.

Prøveløslatt i mai

20-åringen ble første gang dømt i 2017 for blant annet medvirkning til grove kroppskrenkelser og kroppskrenkelse. Han var på gjerningstidspunktet 15 og 16 år.

Frem til ny dom i september 2020 har 20-åringen fått forelegg og påtaleunnlatelser for blant annet forulemping av offentlig tjenestemann. i fjor høst ble han idømt 70 dager ubetinget fengsel for trusler mot offentlig tjenestemann og oppbevaring og salg av narkotika.

Han fikk en ny dom i oktober 2020 hvor han ble idømt fengsel på ett år for medvirkning til grove trusler med skytevåpen. Han var opprinnelig tiltalt for medvirkning til drapsforsøk, men retten nedsubsumerte forholdet. To av de øvrige tiltalte er dømt for drapsforsøket.

Han ble prøveløslatt 19. mai i år.

– Fikk sjokk

TV2 var tilstede i dagens fengslingsmøte, der 19-åringen ifølge kanalen beskrev at han fikk «grove smerter» på grunn av politiets behandling, og at han derfor mistet kontroll over kroppen sin.

– Jeg hadde masse adrenalin og fikk sjokk, sier 19-åringen i retten ifølge TV2.

Ole Petter Drevland, som forsvarer 19-åringen, sier onsdag kveld til Avisa Oslo at det er mange som har filmet hendelsen på Mortensrud, og at han ønsker å innhente materiale for å se hva som har skjedd.

– Han mener han fikk unødvendig hard behandling av politiet, og forteller at han ble løftet opp etter å ha blitt lagt i bakken, og at han da sparket politibetjenten i låret, sier Drevland avisa.

Nå vurderer de om de skal anke varetektsfengslingen.

– Han nekter straffskyld. Vi mener at det ikke grunnlag for varetektsfengsling, og vi må nå snakke med klienten om hvordan han stiller seg til å anke fengslingen. Det er blant annet fordi han hadde mulighet til å starte i en ny jobb neste uke, sier Drevland.

– Så mener dere da at denne jobben er en mulighet for ham til å komme ut av kriminalitet?

– Ja, det blir jo opp til ham, men det er i alle fall en mulighet for å ha noen rammer rundt seg. Det at han har en historikk betyr ikke nødvendigvis at han er skyldig i dette, sier Drevland.

Kommentarer til denne saken