Den 18 år gamle mannen ble pågrepet og siktet for drapsforsøk etter at en annen mann ble skutt på Bjølsen 13. februar i år.

Han har siden sittet i varetekt og mandag besluttet Oslo tingrett å forlenge fengslingsperioden med nye fire uker. Årsaken er at de frykter at mannen vil begå ny, alvorlig kriminalitet dersom han løslates.

«Basert på sakens dokumenter synes siktede å ha en lav terskel for å utøve alvorlig vold og for å ty til våpen», heter det blant annet i fengslingskjennelsen fra tingretten.

Drapsforsøk med machete

I tillegg til skyteepisoden på Bjølsen er det tatt ut tiltale mot 18-åringen for drapsforsøk etter en hendelse 20. mars. Da skal han ha gått løs på en mann på Torshov med en machete.

«Volden er i begge sakene begått uten vesentlig forutgående konfrontasjon eller konflikt, i hvert fall ikke av alvorlig karakter eller et omfang som begrunner en slik ekstrem voldsbruk fra siktedes side», står det i kjennelsen.

Videre viser retten til forklaringene fra fornærmede i begge sakene, som de mener kan vise at at «siktede raskt eskalerer konflikter han er involvert i, ved bruk av våpen».

Nekter straffskyld

Selv begjærte 18-åringen seg løslatt fra varetekt i fengslingsmøtet mandag, opplyser hans forsvarer.

– Han erkjenner ikke straffskyld for noen av anklagene, sier advokat Stian Mæland til Avisa Oslo.

– Hva legger han i det?

– Det jeg har ikke tenkt til å gå inn på, svarer forsvareren.

Han opplyser at rettssaken for drapsforsøket på Torshov i fjor er berammet til Oslo tingrett i juni.

– Hva tenker han om at politiet mener at han står bak to drapsforsøk?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Mæland.

Rettssak til høsten

Retten finner på sin side at det er «sannsynlighetsovervekt for at siktede har forsøkt å drepe fornærmede, og i alle fall påføre ham en grov kroppsskade» i skyteepisoden på Bjølsen i februar. Blant annet viser de til fornærmedes egen forklaring om hva som skjedde, men også trafikkdata og tekniske funn som skal knytte 18-åringen til handlingen og åstedet.

Videre bemerker retten at mannen ser ut til å tilhøre et kriminelt miljø som driver med narkotika.

I fengslingsmøtet kom det også frem at politiet håper å få sendt etterforskningen av skyteepisoden til statsadvokaten før sommeren, slik at det forhåpentligvis kan gjennomføres rettssak tidlig til høsten.