Gå til sidens hovedinnhold

17-åring dømt for hjemmeran med softgun i mars – nå er han tatt for to nye ranshendelser

Fikk med seg en mobiltelefon og verdigjenstander. Politiet mener han har begått fire ran og tyverier på litt over 18 måneder.

Tirsdag ble 17-åringen varetektsfengslet i to uker. Bakgrunnen er at han ble pågrepet for et forsøk på et knivran av en annen mann ved en T-baneperrong på Nationaltheatret.

Politiet bekreftet i desember at 17-åringen var en de kjente til og at han tidligere hadde vært mistenkt for lignende forhold.

Så sent som i mars ble han dømt for et grovt hjemmeran begått i en sentrumsbolig i Halden i fjor sommer, da han var 16 år. I dommen kommer det frem at ranet ble begått sammen med en annen tenåring etter at de hadde planlagt gjennomføringen med en kvinne i 20-årene.

– Gi meg smykker ellers dreper jeg deg

I dommen går det frem at retten mener ranet er grovt og at de da særlig legger vekt på at det var nøye planlagt og utøvd av flere i fellesskap. Retten trekker også frem at det ble truet med en softgun som fremsto som et ekte våpen, noe ransofrene også oppfattet at det var.

Selv om våpenet ikke var ladd mener retten det ikke hadde noe å si.

Før hjemmeranet maskerte de to tenåringene seg, og tok med en softgun. I sentrumsleiligheten truet de en kvinne og hennes voksne datter til å gi fra seg en pose med verdigjenstander, en mobiltelefon og øredobber.

«XX (den ene av ranerne, red.anm.) ropte til AA og BB (ofrene, red.anm.) at de skulle gi dem gull og smykker. Dette ble gjentatt flere ganger, men de fornærmede fortalte at de ikke hadde penger eller smykker. XX gikk inn på et av soverommene og begynte å lete. AA hørte han snakket med noen i telefonen. Han sa blant annet «jeg er på rommet, hvor er det.

XX gjentok 10–15 ganger «gi meg smykker ellers kommer jeg til å drepe deg». Han tok med seg en pose fra rommet. Der lå det blant annet VISA-kort, sminke, sokker og noen verdigjenstander. Deretter ba han dem om å gi dem penger og gull. BB tok øredobbene av ørene til moren. Dem var det litt gull på. Hun ga dem til XX. (...). En stund etter forlot XX og YY (17-åringen, red.anm.) leiligheten. AA låste døra ca. to minutter etter.»


Pågrepet etter å ha stukket av

Det 17-åringen og hans medraner ikke visste var at telefonen til ett av ofrene hadde en sporingsapplikasjon. Dermed kunne politiet se bevegelsene på toget fra Halden til Oslo, der de to ranerne satt.

Politiet holdt igjen toget på Rygge stasjon og de to ranerne ble pågrepet. I rettssaken i mars i år tilsto begge de unge ranerne det de hadde gjort.

Både 17-åringen og medraneren ble dømt til ungdomsstraff i ett år. Begge ble også dømt til å betale oppreisningserstatning på 10.000 kroner hver til ett av de to ransofrene.

Kvinnen i 20-årene ble dømt til tre års fengsel og til å betale 50.000 kroner i oppreisningserstatning til ett av ofrene.

Alle tre ble dømt til å betale til sammen 6400 kroner i oppreisningserstatning til det andre offeret.

I ransdommen kommer det også frem at 17-åringen i tillegg ble dømt for et tyveri etter å ha nappet et gullsmykke fra halsen til en jevnaldrende gutt. Dette forholdet skjedde cirka tre uker før hjemmeranet.

I tillegg til ransforsøket på Nationaltheatret og hjemmeranet han er dømt for er 17-åringen nå tiltalt for enda et ran. Avisa Oslo er kjent med at det skal ha blitt funnet et ransutbytte hjemme hos ham.

Det har ikke lyktes for Avisa Oslo å få kommentarer til saken fra 17-åringens forsvarer, Solveig Høgtun.

Kommentarer til denne saken