Fredag tok statsadvokaten ut tiltale mot en 16 år gammel gutt, bosatt på Lindeberg, for terrorforberedelser i Norge.

Fra høsten 2020 og fram til han ble pågrepet 4. februar i år, skal gutten ha forsøkt «å begå en terrorhandling ved å gjennomføre en rekke forberedelser som la til rette for og pekte mot gjennomføring».

Ifølge påtalemyndigheten skal han ha tatt et nettbasert kurs i å lage improviserte eksplosive innretninger med «allment tilgjengelig materiale».

Gift- og bombeproduksjon

Videre skal han ha gjort seg kjent med innholdet i diverse dokumenter han skal ha lastet ned fra nettet, herunder bombemanualer, tekster om toksikologi, ulike giftstoffer, herunder nikotin og cyanid, diverse eksplosiver og masseødeleggelsesvåpen med biologisk materiale.

Politiet sikkerhetstjeneste (PST) skal også ha tatt beslag i en 112 sider stort dokument om taktiske, operative og praktiske detaljer om hvordan man kan trene i små celler for å kidnappe «fienden» og ulike metoder for å drepe dem.

PST skal også ha avdekket instruksjonsmanualer i hvordan man kan bruke svovel fra fyrstikker i bombeproduksjon.

Etterforskningen skal også ha avdekket Google-søk på islam, blant annet hvordan kjempe mot «vantro», himmelens belønning til «martyrer», små jernkuler, underholdningssteder og nattklubber i Norge.

«Ytterligere forberedelser ble stanset ved at han ble pågrepet av politiet 4. februar», heter det i tiltalen.

Aktiv på krypterte plattformer

Tiltalen mot 16-åringen omfatter også deltakelse i en terrororganisasjon, ved at han skal ha vært aktiv i IS-sympatiserende grupper på krypterte, digitale plattformer som Conversation og Telegram. Her skal han ha deltatt aktivt i diskusjoner og gitt råd til andre deltakere.

Han skal også ha lastet ned og selv laget propagandavideoer for IS som han spredte via ikke-identifiserbare Twitter-profiler.

Videoene hadde religiøse sanger – såkalte «nasheed» – og skal ha oppfordret til å drepe fienden, kutte over halsen deres og se på at de dør.

Ifølge tiltalen skal han ha avlagt ed til Den islamske staten (IS) for å få tilgang til lukkede fora i Conversations, samt donert 1390 kroner til «hellig krig» via nettstedet Elokab.

Ni dager i retten

Gutten er opprinnelig fra Syria, men kom til Norge på familiegjenforening i 2018. Påtalemyndigheten mener at han sympatiserer med terrorgruppen IS.

Han ble pågrepet 4. februar etter at PST mottok det de beskrev som «foruroligende opplysninger». Dagbladet har tidligere skrevet at de ble varslet om gutten fra en utenlandsk etterretningstjeneste.

Rettssaken mot 16-åringen er berammet over ni dager fra 18. mai.

Det har ikke lyktes for Avisa Oslo å få en kommentar fra 16-åringens forsvarer, advokat Andreas Berg Fevang. Det er derfor uklart hvordan gutten stiller seg til tiltalen.

Som Avisa Oslo har omtalt, har 16-åringen hele tiden nektet straffskyld. Han har heller ikke ønsket å forklare seg til politiet. Han har også begjært seg løslatt fra varetekt ved flere anledninger, men blitt avvist av domstolen.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Bevisene som er presentert så langt er etter vårt syn ikke tilstrekkelig til å påvise skjellig grunn til mistanke, har Fevang tidligere uttalt.

Det har foreløpig ikke lyktes for Avisa Oslo å få en kommentar fra Marit Formo, statsadvokaten som har tatt ut tiltalen mot gutten.