Politiets sikkerhetstjeneste (PST) pågrep torsdag en 16-åring i Oslo og siktet vedkommende for forberedelser til terrorhandling.

Det melder de selv på Twitter.

Avisa Oslo er kjent med at det dreier seg om en gutt, og at PST mener at han er jihadist, IS-sympatisør og planla konkrete terrorhandlinger i Norge.

Overraskede naboer

Avisa Oslo er på 16-åringens adresse øst i Oslo og vært i kontakt med guttens familiemedlemmer. Overfor Avisa Oslo gir de uttrykk for at de ikke skjønner hvorfor gutten er pågrepet.

Flere naboer er overrasket over at det er skjedd en pågripelse i deres nabolag

– Det er en hyggelig familie med flere nysgjerrige barn som er nysgjerrig på dyr. Jeg har ikke merket noe uvanlig med familien og det har aldri vært noe mistenksomt, sier en nabo til Avisa Oslo.

Hun ønsker å være anonym når hun snakker med pressen.

Naboer forteller om stort politioppbud i forbindelse med pågripelsen på torsdag rundt klokken 11. Det skal ha vært tre sivile politibiler på adressen til 16-åringen på Oslo øst. Flere sivile politifolk var på stedet. Noen holdt oppsyn andre steder i gaten og flere skal ha hatt med seg trillekofferter, får Avisa Oslo beskrevet.

En av naboene sier det minnet om en film.

Til Norge i 2015

16-åringen, som ikke er norsk statsborger, blir fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett fredag ettermiddag. Politiet har begjært lukkede dører i fengslingsmøtet som skjer klokken 13:00. Oslo tingrett har besluttet å lukke dørene

Avisa Oslo kjenner til at gutten er født i den tidligere IS-hovedstaden Raqqa, nord i Syria. IS ble drevet ut av byen i 2017.

Ifølge Avisa Oslos opplysninger kom han til Norge på familiegjenforening i 2015. Han kom til Norge sammen med faren og flere søsken. Hans mor døde før familien kom til Norge.

Videre får Avisa Oslo opplyst at PST også aktivt jobber med mulige andre pågripelser i saken.

– Det er en alvorlig siktelse. PST har over tid sett at unge personer og barn helt ned i 13-14-årsalderen radikaliseres. Vi ser en utvikling der unge radikaliseres og det synes vi er bekymringsfullt, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Avisa Oslo.

Han vil ikke kommentere 16-åringens angivelige motiv for terrorplanleggingen, eller hva slags terrorhandlinger han skal ha planlagt. Han kan heller ikke bekrefte om PST jobber med andre pågripelser i saken.

Rektor ante ingenting

Avisa Oslo kjenner til hvilken skole som 16-åringen han ifølge offentlige registre skal gå på.

Rektor ante ingenting om saken da vi tok kontakt fredag ettermiddag.

– Men det er elever som har skoleplass her, men ikke benytter seg av den, sier rektoren ved den aktuelle skolen.

Avisa Oslo er kjent med at PST har fulgt guttens aktiviteter over tid og at det dreier som om aktivitet på ulike digitale plattformer. Det skal også ha vært gjort spaning på gutten.

Torsdag slo de til og pågrep tenåringen. Det ble også gjennomført ransaking i familiens bolig. Det skal ha blitt gjort fysiske og digitale beslag.

Nekter straffskyld

Guttens forsvarer, advokat Andreas Berg Fevang, opplyser at han nekter straffskyld og vil begjære seg løslatt.

– Vi anser fengslingen for å være uforholdsmessig med tanke på alderen hans, sier Fevang til Avisa Oslo.

Hugubakken i PST erkjenner at det er spesielle hensyn som må tas når den siktede har så lav alder og er under 18 år.

– Hvordan ser dere på fengslingen som advokaten mener vil være uforholdsmessig?

– Det ett av de hensynene vi må ta, men jeg har ikke noen kommentar til om det er uforholdsmessig, svarer Hugubakken.

– Aktiviteter over tid

Helt konkret er gutten siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 131, tredje ledd. Fevang ønsker ikke å utdype hva hans klient mener om anklagene.

– Det kan jeg ikke si noe om, sier han.

Avisa Oslo kjenner til at PST skal ha fulgt med 16-åringen over noe tid.

– Han har bedrevet aktiviteter over tid som vi mener er straffbare, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold i et intervju med NRK.