Smittesporingen har avdekket at 145 personer ble smittet av koronaviruset på det mye omtalte julebordet på utestedet Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge 26. november.

Cirka 100 av prøvene viser omikron, én prøve viser Delta. De øvrige er det ikke kommet inn svar på ennå, men bydelen antar at det dreier seg om omikron.

81 av de 145 smittede deltok på julebordet til firmaet Scatec. De resterende 64 var andre gjester på utestedet den kvelden.

– Ingen er blitt innlagt, ingen er blitt alvorlig syke, sier assisterende bydelsoverlege Tine Ravlo i bydel Frogner til Avisa Oslo om de 145 som ble smittet den kvelden.

Hun forklarer at så godt som alle smittede har hatt symptomer, men at de beskrives som milde.

– Det de beskriver er luftveissymptomer, hoste, hodepine og rennende eller tett neste. Nesten halvparten beskrev at de hadde fått feber, men det meste vi har målt er 38,8 grader, sier Ravlo.

Hun sier at de aller fleste er fullvaksinert. De aller fleste er også relativt unge, mellom 30 og 50 år. De beskrives også som relativt friske før smittetidspunktet.

– Vaksinen hjelper godt mot å bli alvorlig syk og på det å tåle en infeksjon, sier hun.

Ravlo påpeker at man ennå ikke vet hvordan omikron oppfører seg hos sårbare grupper og de med svekket immunforsvar.

– Vi håper dose tre beskytter disse mot alvorlig sykdom, legger hun til.

BAKGRUNN:

– Uvanlig

145 smittede på én kveld på samme sted er et uvanlig høyt tall.

– Vi antar at omikron er svært smittsomt, og at vaksinen ikke beskytter i like stor grad mot å smitte videre, sier Ravlo.

Da julebordet ble arrangert, var det ingen restriksjoner i Norge. Man hadde lov til å være på restaurant, drikke vin og ha en hyggelig kveld. Det nærmet seg jul, man gledet seg til å møte gode kolleger og venner.

– Når dansegulvet og baren åpner, står man kanskje litt tett sammen. Det vet vi jo alle hvordan er. Dette kan være risikofaktorer som gjør at smitten sprer seg lettere, sier den assisterende bydelsoverlegen, som påpeker at det omtalte julebordet var et helt normalt julebord.

Bydelen har fått tilbakemeldinger fra flere kommuner om at de kan spore smitte tilbake til julebordet på Louise.

– Det tar noen dager før smitten blir oppdaget og vi kan spore det tilbake til slike arrangementer. I de dagene har de som ble smittet levd som normalt. Som de har fullt lov og rett til når de ikke vet at de er smittebærende. Det var en helg, kanskje en del juleselskaper, kanskje noen har vært på juleshopping. Flere har også vært på jobb etter helgen, sier Ravlo.

Offentliggjorde rapport om utbruddet

Torsdag offentliggjorde Folkehelseinstituttet en rapport om utbruddet på julebordet. Ravlo har vært medforfatter. Rapporten dreide seg kun om Scatecs julebord, og ikke de andre gjestene på utestedet den dagen.

111 av de 119 som deltok på Scatecs julebord har vært med på undersøkelsen.

– Scatec får mer oppfølging enn normalt. Det er viktig for å få mest mulig kunnskap om omikron og om hvordan det går med dem. Vi har en veldig god dialog med HR-leder og de berørte. Vi har samarbeidet godt, og vi er veldig takknemlige for at de deltar i undersøkelsen, sier Ravlo.

Det gode samarbeidet gjør at helsemyndighetene får mye data for å lære om omikron-varianten. Ravlo påpeker at selv om 145 smittede på en kveld er mye, er det ikke så mye i studiesammenheng, hvis man ser på hvor mange som er smittet av korona globalt.

– Men dette er data som er viktig for Norge, men også internasjonalt, sier Ravlo.

Avisa Oslo har forsøkt å kontakte eierne av Louise Restaurant & Bar, men de ikke har besvart våre henvendelser.