De 13 demonstrantene fikk beskjed om å forlate bygget innen kl 01:55, hvis ikke ville de bli fulgt ut. Fra kl. 02:25 ble de båret ut og kjørt til politihuset på Grønland.

– Demonstrantene yter passiv motstand slik at vi må bære de vekk. Dette går rolig og kontrollert for seg, skrev politiet natt til mandag.

Sammen med Norske Samers Riksforbund Nuorat har Natur og Ungdom planlagt en større demonstrasjon mandag morgen der målet er å blokkere alle inngangene til Olje- og energidepartementet.

Ikke frivillig

De samiske aksjonistene i Olje- og energidepartementet har tidligere lovet at de ikke vil gå frivillig. En av aksjonistene sier at hele bygget skal sperres av mandag.

Det er Ella Marie Hætta Isaksen som sier dette til NRK. Overfor TV 2 legger hun til at dette er fordi vinterferien i Oslo er over på mandag, og de ikke ønsker at ansatte skal kunne komme seg inn i bygget gjennom andre innganger.

Torsdag var det 500 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanlegget på Fosen er ulovlig oppført, ettersom det krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse. Anlegget står fortsatt, og det er ikke klart hva som skal skje videre.

Torsdag formiddag tok derfor tolv samiske aktivister fra den kulturpolitiske organisasjonen NSR-Nuorat og Natur og Ungdom (NU) seg inn i resepsjonen i departementsbygningen i Oslo sentrum i protest. Der har de vært siden.

– Motivasjonen styrker seg for hver dag som går, sier Hætta Isaksen til VG.

Hun sier de ikke kommer til å forlate bygget frivillig før det er bestemt at vindturbinene skal rives. Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) sier de vurderer situasjonen fortløpende.

Aktivistene har flere ganger de siste dagene hevdet at de ikke har fått tilgang til mat, og at journalister ikke slipper inn på området. Fredag skrev aksjonisten Rasmus Berg på Twitter at de hadde fått mat etter 27 timer.