Det får Avisa Oslo opplyst. Ved 11.30-tiden tirsdag oppsto det en dramatisk situasjon i en bygård i Bydel Sagene.

Det endte til slutt med at politiet benyttet elektrosjokkvåpen mot mannen for å få kontroll over situasjonen.

Utagerte

Den dramatiske situasjonen oppsto da en melder inn til politiet kunne fortelle at noen forsøkte å slå inn døren til leiligheten melderen befant seg i.

Politiet rykket ut med blant annet hundepatrulje og Beredskapstroppen.

Da politiet ankom bygården og tok seg inn i oppgangen, viste det seg at den aktuelle mannen var bevæpnet med kniv og hammer.

Han ble først anropt og bedt om å avslutte ugjerningen, men etterkom ikke pålegget.

– Den truende personen ville ikke etterkomme politiets pålegg om å legge fra seg det vedkommende hadde i hendene. Etter å ha benyttet en av politiets tjenestehunder ved å bjeffe mot personen, og etter å ha brukt pepperspray uten effekt, ble det brukt elektrosjokkvåpen, opplyser avsnittsleder Camilla Sten Abdellaoue ved Enhet sentrum til Avisa Oslo.

Saken etterforskes ved denne enheten.

Abdellaoue opplyser videre at mannen deretter ble ivaretatt av ambulansepersonell og kjørt til sykehus.

AO har ikke fått helsestatus på mannen.

Nytt maktmiddel

I Oslo har nettopp Beredskapstroppen trent og benyttet elektrosjokkvåpen de siste to årene, som en del av Justisdepartementets prøveprosjekt.

Den 9. september sendte justis- og beredskapsminister Monica Mæland ut en pressemelding hvor hun opplyste at Regjeringen nå vil tillate at elpistol skal innføres på permanent basis i norsk politi.

– Det vil gi politiet et mer tilpasset verktøy i krevende situasjoner, skrev justisministeren.

Ønsker elektrosjokkpistol

– Erfaringene viser at det er effektivt og egnet i situasjoner hvor gjerningsperson for eksempel er bevæpnet med kniv, skrev Mæland.

Siden 2019 har det vært gjennomført utprøving av elektrosjokkvåpen i politidistriktene Øst, Sør-Vest og Troms i tillegg til at Beredskapstroppen har utprøvd det i Oslo

– Regjeringen har på bakgrunn av anbefalingen fra POD besluttet at elektrosjokkvåpen gradvis skal innfases i politidistriktene. Jeg vil understreke at elektrosjokkvåpen ikke skal overta som det foretrukne maktmiddelet fremfor batong og pepperspray, men fylle et tomrom mellom disse og skytevåpen, skrev Mæland.